Otthoni módszerek az autófényezés apró hibáinak javítására

Ne siessen azonnal az autófényezőhöz, ha kisebb karcolások vagy kőfelverődések tarkítják járművét! Egy kevés hozzáértéssel és megfelelő eszközökkel maga is orvosolhatja ezeket a problémákat, így megspórolhatja a szakember költségeit.

A kőfelverődések és apró karcolások nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hanem a rozsda is könnyebben megtelepedhet a festék nélküli területeken. Még a hajszálvékony karcok is hajlamosak a korrózióra, ezért fontos, hogy a fényezés kis sérüléseit is mielőbb kijavítsuk. A legdrágább megoldás a karosszéria műhely látogatása, de kisebb sérülések esetén ez nem feltétlenül szükséges. A sérült festék felületi javítása otthon is megoldható, ami jelentős költségmegtakarítást jelenthet.

Az autófesték több rétegből áll, és amíg a karcolások csak az átlátszó lakkot érintik, a sérülések eltávolíthatók polírozással vagy speciális karceltávolítóval. A csiszolás utáni matt felületet polírozni kell, majd viasszal kell kezelni a területet a lezárás érdekében. Egy egyszerű trükk segítségével megállapítható, hogy a karcolás csak a lakkot érintette-e: ha szappanos vízzel befújva a karcolás eltűnik, akkor az otthoni javítás elegendő lehet.

A kisebb fényezési hibák otthoni javításához fontos a megfelelő előkészítés: a festendő részeket alaposan meg kell tisztítani és zsírtalanítani. A kőfelverődések javításához javító tollak használhatók, amelyek szinte minden színben rendelhetők. A toll fedelében található drótkefe segítségével eltávolíthatók a szennyeződések, majd ecsettel vagy tű segítségével felvihető a festék a sérülésbe.

Felületi karcolások esetén karceltávolító szerekkel is dolgozhatunk. A hibás felületet polírozás után nedves ruhával kell letörölni, majd száradni hagyni. Mély karcolások és festéksérülések esetén azonban már szakértőhöz kell fordulni, mivel ezek a sérülések speciális felszerelést igényelhetnek.

Amennyiben profi eredményre vágyunk, vagy ha a sérülés összetettebb egy egyszerű karcolásnál, a javítást érdemes szakemberre bízni. Az otthoni javítások nem mindig jelentenek hosszú távú megoldást, különösen mély karcolások vagy lepattogzott festék esetén. Nagyobb felületek otthoni javítása esetén a különbség a gyári és a saját kezű festés között láthatóvá válhat.