Kínai beruházások és közvetlen légijáratok Magyarországon

Hatezer milliárd forint értékű kínai beruházás van folyamatban Magyarországon, amelyek jelentős hatással vannak a magyar gazdaságra, új munkahelyeket teremtenek, és a közvetlen légijáratok száma is növekszik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pekingben tett látogatása során, ahol Csang San volt kínai kereskedelmi miniszterrel, az Országos Népi Gyűlés pénzügyi és gazdasági bizottságának elnökével is találkozott, kijelentette, hogy jelenleg hatezer milliárd forint értékben zajlanak kínai beruházások Magyarországon, amelyek elsősorban gyárépítéseket foglalnak magukban. Szijjártó hangsúlyozta, hogy a kínai gazdaság növekedése nemcsak Kínának, hanem Magyarországnak is kedvező, mivel a német gazdaság mellett a kínai gazdaság is jelentős befolyással bír a magyar gazdasági teljesítményre, és "minél jobban megy a kínai gazdaságnak, annál jobban megy a magyar gazdaságnak is".

A miniszter hozzátette, hogy a folyamatban lévő beruházások befejezése után körülbelül 25 ezer új munkahely jön létre, amelyek magas technológiai színvonalat képviselnek és biztos megélhetést nyújtanak a magyar családok számára. Ezek a munkahelyek főként a modern autóiparhoz kapcsolódnak, ahol a kínai vállalatok már vezető pozíciót értek el globális szinten, és ezért kiemelten fontos, hogy Európában elsőként Magyarországra hozzák gyáraikat.

Annak ellenére, hogy a jegybankelnök és más gazdasági szakértők nem látják az akkumulátoriparban a magyar gazdaság felzárkózásának kulcsát, a kormány továbbra is minden támogatást biztosít a távol-keleti beruházásoknak. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy a hatósági bírságok sem tántorítják el ezeket a cégeket a szabálysértésektől. Korábban Győrffy Dóra professzor, az MTA Közgazdaságtudományi Bizottsága elnökével és a Corvinus Egyetem oktatójával folytatott beszélgetés során kiderült, hogy ezek a beruházások hosszú távon hasonló hatással lehetnek az ország gazdaságára, mint Rákosi korának iparpolitikája.

Szijjártó Péter ígérete, miszerint a 25 ezer munkahely magyar családoknak biztosít majd megélhetést, meglehetősen merésznek tűnik, tekintettel arra, hogy a magyarországi gyárak már most nagy számban alkalmaznak vendégmunkásokat, és az új gyárakban aligha lesz ez másként. A vendégmunkások foglalkoztatását éppen a Fidesz könnyítette meg, és bár a szabályok szerint a vendégmunkások csak korlátozottan és szigorú feltételek mellett foglalkoztathatók, két nagyberuházás, a paksi bővítés és a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása épp most kapnak komoly enyhítéseket a szabályok alól. A vasútfelújítás kínai-magyar koprodukcióban készül (a magyar felet Mészáros Lőrinc érdekeltségei jelentik), így annak esetében elsősorban kínai állampolgárok foglalkoztatásáról van szó.

Ezen kívül Szijjártó bejelentette, hogy egy újabb, hatodik közvetlen légijárat is elindul Kína és Magyarország között, amelynek köszönhetően idén nyártól már Hszian városa is közvetlenül elérhető lesz Budapestről. Az új járatok bejelentése azt jelenti, hogy heti tizenhét járat köti majd össze közvetlenül a két országot, ami a legtöbb, amit egy közép-európai ország fel tud mutatni. A kínai-magyar gazdasági és kereskedelmi együttműködés szempontjából a közvetlen légi összeköttetés fontos szerepet játszik.

Szijjártó kiemelte, hogy a Kína és Magyarország közötti együttműködés mindkét ország számára komoly haszonnal járt az elmúlt években, és a lehetőségek a következő évekre is szép reményekkel kecsegtetnek. Megjegyezte, hogy szerdán a kereskedelmi és a külügyminiszterrel is tárgyalni fog, annak apropóján, hogy a két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját.