Száz nyugtató túlélése és a következmények

Egy férfi száz nyugtatót vett be egy házastársi vita után, majd autóbalesetet szenvedett, de túlélte az esetet. A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség vádat emelt ellene.

A tavaly ősszel történt eset során a 36 éves férfi kábultan vezetett, miután körülbelül száz alprazolam hatóanyagú nyugtatót fogyasztott el, amit korábban orvosa írt fel neki. A balesetben két táblának és két parkoló autónak ütközött Kapuvárnál. A rendőrség a helyszínen üres tégelyt talált az autóban, a férfi pedig később nyolcvanra becsülte a bevett tabletták számát. A férfi kábultan, de nem öntudatlan állapotban volt, amikor rátaláltak.

Zacher Gábor toxikológus szerint Magyarországon az altató- és nyugtatószerek vezetik az öngyilkossági kísérletek listáját, de a végzetes kimenetelű esetek rendkívül ritkák. A gyógyszerek hatóanyaga önmagában ritkán okoz halált, de a kísérőjelenségek, mint a hányás vagy a légzésdepresszió, veszélyesek lehetnek. A szakember hangsúlyozza, hogy a gyógyszerekkel szembeni toleranciaszint növekedhet a rendszeres használat során.

A gyógyszerfüggők esetében a szervezet akár a napi adag sokszorosát is képes tolerálni. Magyarországon a nyugtató- és altatószerfüggők száma 200 ezer fölött van, és a Covid-járvány alatt a fogyasztás jelentősen nőtt. A szorongásoldók vényköteles gyógyszerek, de az internetes kereskedelem révén könnyen hozzáférhetők.

A Kapuváron balesetező férfi esetében is felmerül, hogy a szervezete a nagy mennyiségű nyugtatót a korábbi hozzászokás miatt tolerálhatta. Az ügyészség bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségével vádolja a férfit, aki akár két év börtönbüntetést is kaphat.