Blahalouisiana: Színes zenei paletta és a vidéki klubok helyzete

A Blahalouisiana zenekar 2024. április 25-én este mutatja be új albumát, a Sötét villámot a Budapest Parkban, amelynek 13. idénye ezzel a koncerttel indul. Az album tizenegy dala között nincs központi téma, de a zenei sokszínűség és az agresszív hangvételű címadó dal összefogja a lemezt. A zenekar tagjaival, Schoblocher Barbarával, Jancsó Gáborral és Szajkó Andrással (Szaja) készült interjúban több témát is érintettek, többek között az új lemez sokféleségét, a magyar popzenei dalszövegírás változásait, és a vidéki klubok helyzetét.

Az új lemez zeneileg sok stílust ötvöz, ami már az előzetesen megjelent single-ekből is kiderült. A Sötét villám kemény hangvételű, míg a Levegőnek ha nézel és a Nem volt úgy még dalok poposabbak. A billentyűs, Pénzes Máté szintirajongóvá vált, ami a szintipop irányzat előtérbe kerülését eredményezte az albumon.

A zenekar döntése, hogy nem szerepel angol nyelvű dal a lemezen, azzal magyarázható, hogy a magyar közönség jobban reagál a magyar szövegekre. A magyar popzenei dalszövegírás változásai is hozzájárultak ahhoz, hogy a zenekar magyar nyelvű dalokat alkotjon. A magyar nyelvű szövegírás nehézségeit és a nyelvi különbségeket is érintették a beszélgetés során.

A Budapest Parkban megrendezésre kerülő koncert kapcsán Schoblocher Barbara elmondta, hogy izgatottan várják az eseményt, hiszen az új dalokat először élőben, közönség előtt fogják eljátszani. A koncerten minden dal elhangzik majd a Sötét villám albumról, az előzenekar pedig Barkóczi Noémi lesz.

A nemzetközi siker lehetőségét illetően a zenekar tagjai úgy vélik, hogy bár a kapuk nyitva állnak, a hosszú távú lehetőségek és a fejlődési lehetőségek miatt érdemesebb volt itthon maradniuk. A külföldi fellépések közül kiemelkedő élmény volt a 2018-as orosz turné, ahol Szentpéterváron egy magyar nővel találkoztak, aki magyar–orosz szakon tanít főiskolásokat, és a diákjai kívülről tudták a zenekar szövegeit.

A vidéki klubok helyzetéről Schoblocher Barbara elmondta, hogy a zenei infrastruktúrát fejleszteni kellene, mivel sok helyen nem megfelelőek a körülmények. A zenekar tagjai szerint a vidéki helyszínek helyzete javításra szorul, és hosszú távon megérné ez a befektetés. Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a veszprémi Gyárkert, amelyet a "vidék Budapest Parkja" néven is emlegetnek, 2024 nyarán is folytatja a koncertsorozatát, ahol a magyar zenei élet számos ismert alakja fog fellépni, így tovább erősítve a vidéki zenei életet. A Gyárkert sikere azt mutatja, hogy van igény a minőségi zenei programokra vidéken is, és a városvezetés támogatásával kedvezőbb áron érhetők el a koncertek, ami hozzájárulhat a helyi zenei infrastruktúra fejlődéséhez. A szervezők a közlekedési egyeztetéseket is elkezdték, hogy a koncertek napjaihoz igazítva a vonatok és buszok sűrített járatokkal és meghosszabbított menetrenddel álljanak rendelkezésre a Gyárkertbe látogató közönség számára.

A Budapest Park idei szezonjának nyitókoncertje mellett számos más magyar és nemzetközi előadó is színpadra lép a következő hónapokban. A fellépők között olyan nevek szerepelnek, mint Tom Morello, Parov Stelar, Thievery Corporation, Yungblud, Ice-T-vel érkező Body Count, Take That, Scooter, Bring Me The Horizon, Carl Cox, Rise Against és Thomas Anders. A szezon zárókoncertjét szeptember 27-én a 33 éves Quimby adja.

A Budapest Parkban a látvány is fontos szerepet kap, ahol a 13. idényt Hundred Sins intrózenéjével és Ozoráról érkező látvánnyal, valamint világsztárok koncertjeivel ünneplik. A helyszín külleme komoly átalakításon esett át, rengeteg ledes és vizuálfelülettel bővítették ki, és a főbejárat fölé került két hatalmas fényfej, amelyek az amszterdami fényfesztiválról érkeztek. A Park népszerű domb része kékes dizájnt kapott, északi fényt idéző struktúrával, amelyet a fák közé felhúzott dróthálózat támogat.