Balog Zoltán miatt távozott a kántor

Vargha Anikó, a tököli református egyházközösség korábbi kántora szerint Balog Zoltán lejáratta a református egyházat, amiért a Facebook-oldalán kritizálta a püspököt, és ezért távoznia kellett a kántori állásából. Balog Zoltán, aki korábban a zsinati elnöki pozíciójáról mondott le, de a Dunamelléki Egyházkerület püspöke maradt, az országot járva próbálta meggyőzni az embereket, hogy álljanak az ő oldalára.

Vargha Anikó az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról, hogy a Tiszántúli püspök beszámolóját nem fogadták el az esperesek, ami a "Birodalom visszavág" érzetét keltette benne. A műsorban szóba került az a nyílt levél is, amelyet több mint ezren írtak alá, köztük Vargha Katalin, és amelyben Balog eltávolítását kérik az egyházi vezetők közül.

A levél szerint az egyházban káosz uralkodik, és mindenki Balog püspök utasításai szerint táncol. A reformátusok tavaszi zsinata Balatonszárszón kezdődik, és bár a levél benyújtása nem feltétlenül befolyásolja a zsinatot, mivel a zsinati bíróságnak van ideje a beadvány vizsgálatára és döntésre, sokan félnek attól, hogy Balog Zoltán lelkészi posztjáról való lemondása nélkül semmi sem fog változni. A zsinat maga nem dönthet egy püspök eltávolításáról, de nyomást gyakorolhatnak arra, hogy a püspök lemondjon.

Vargha Anikó szerint Balog Zoltán még mindig teljhatalmú ura az egyháznak, és a kegyelmi ügy kapcsán felmerült, hogy ha az egyház beavatkozik az állam ügyeibe, akkor hogyan várhatják el, hogy az állam ne avatkozzon be az egyház ügyeibe. A műsorvezető, Szöllősi Györgyi, Nagy Gergely teológus elméletét is felvetette, miszerint a pénzügyi érdekek miatt sokan nem mernek szót emelni, mert attól tartanak, hogy ezután nem kapják meg a támogatásokat. Vargha Anikó ezt megerősítette, és hozzátette, hogy az értékeket képviselő lelkészek nem mernek megszólalni, mert ez a megfélemlítés országa.

Vargha Anikó úgy véli, hogy Balog Zoltán az összmagyarság előtt járatta le a református egyházat, és ez nehezen helyrehozható károkat okozott. A volt kántor szerint a pénz dominál az egyházban, és ezért nem szólal fel sok egyházi vezető és aktív lelkész, ők az érték helyett az érdeket képviselik. A NER 14 éve alatt soha nem látott támogatást kaptak óvodák, iskolák, idősotthonok, és az állam megduplázta a lelkipásztorok fizetését, így már egy értelmiségi átlagfizetést vihetnek haza, ami Balog lekötelezettjeivé teszi őket, és alig-alig mer valaki felszólalni ellene. Vargha Anikó a Facebook-posztjában keményen nekiment Balog Zoltánnak, és úgy fogalmazott, hogy "odaszáradt, rohadt gyümölcsként fityeg Balog Zoltán a református egyházon" ami miatt állítása szerint kirúgták.