Az önkormányzati választások és az "utazó voksok" hiánya

Az idei önkormányzati választásokon nem lesz lehetőség az úgynevezett "utazó voksok" használatára, ellentétben az országgyűlési választásokkal.

A június 9-én esedékes önkormányzati választáson a választópolgárok csak a tartózkodási helyük szerinti jelöltekre szavazhatnak, ha átjelentkezéssel kívánnak voksolni. Ez azt jelenti, hogy nem alkalmazható az országgyűlési választásokon megszokott gyakorlat, ahol a választópolgárok tetszőleges településre átjelentkezhetnek, és ott a lakóhelyük szerinti jelöltekre adhatják le szavazatukat. Az átjelentkezéshez a tartózkodási helyet a választás kitűzése előtt legalább 30 nappal kell létesíteni, és a szavazás napjáig fenn kell tartani. A választópolgárnak május 31-éig kell kérnie az átjelentkezést, hogy a tartózkodási helye szerinti településen szavazhasson. Eddig több mint 6 ezer választópolgár élt ezzel a lehetőséggel, míg 2019-ben az önkormányzati választáson 29 130-an, az EP-választáson pedig 97 618-an szavaztak átjelentkezéssel.

Az önkormányzati választásokon nem alakítanak ki külön szavazóköröket az átjelentkezők számára, így azok, akik kórházban vagy fogvatartottként tartózkodnak, nem gyakorolhatják szavazati jogukat, kivéve, ha a tartózkodási helyük vagy lakóhelyük ugyanabban a szavazókörben van, mint ahol a kórház vagy büntetés-végrehajtási intézet található. Az átjelentkezett választópolgárok igényelhetnek mozgóurnát, ha egészségi állapotuk nem teszi lehetővé a szavazóhelyiségbe való megjelenést.

A nemzetiségi választópolgárok számára is nyitva áll az átjelentkezés lehetősége, de ha az átjelentkezés céltelepülésén nincs az adott nemzetiség számára települési vagy területi szintű választás, akkor a választó nem szavazhat a nemzetiségi önkormányzat jelöltjeire. Az EP-választáson viszont a választópolgárok korlátozás nélkül átjelentkezhetnek más magyarországi településre, és ott voksolhatnak az EP-képviselőkre, de ebben az esetben nem kapnak önkormányzati választáshoz kapcsolódó szavazólapot. Az EP-választáson Magyarország egész területét egyetlen választókerület alkotja, így az átjelentkezett választópolgárok szavazatai nem "utaznak", hanem ott számolják meg, ahol a szavazás történt.