Mesterséges intelligencia: Új korszak az űriparban és a fegyverkezésben

A mesterséges intelligencia (AI) jelentős áttöréseket hozhat az űripar és a fegyverkezés területén, amelyek újraírhatják a jelenlegi folyamatokat és értékláncokat. A Portfolio AI in Business konferenciáján Kecskés Árisz, a REMRED Zrt. üzletfejlesztési igazgatója beszélt az AI szerepéről és hatásáról az űriparban és a fegyverkezésben.

A REMRED Zrt. 2021-ben eszközölt stratégiai paradigmaváltás után kezdett el intenzíven foglalkozni a műholdplatformok fejlesztésével, szoros együttműködésben a 4IG csoporttal. Kecskés Árisz szerint az AI különösen az adatfeldolgozás területén válik dominánssá, és a feldolgozott adatok számos területen, így az agráriumban és a katonai célokra is felhasználhatók.

A gépi tanuláson alapuló algoritmusok a szimulációs módszerekkel együtt csökkentik a költségeket és mérséklik a piacra lépés küszöbét. Ezek az algoritmusok képesek modellezni a sugárterhelést és más speciális körülmények között tesztelendő tényezőket, amelyeket európai szinten is kevés helyen lehetne élesben kipróbálni.

Az AI segítségével elért legnagyobb áttörés az eszközök autonóm működésre való betanítása volt, amely lehetővé teszi az autonóm döntéshozatalt és az adatfeldolgozást, amit maguk az eszközök gyűjtenek be, például a Mars felszínén.

Kecskés Árisz szerint az űripar az egyik legrosszabbul brandingelt technológia, és hiányzik az az edukációs folyamat, amely közelebb hozná az iparág eredményeit az emberekhez. Ennek ellenére az űrben folyó és a jövőbeli kísérletek, mint például a 3D sejtnyomtatás a gyógyszeriparnak, rendkívül fontosak lehetnek a hétköznapi emberek életére.

A fegyverkezés területén az űrtechnológia jelenlegi korlátozottsága ellenére a rendelkezésre álló adatok rendkívül pontosak és hatékonyak. A földi körülmények között szinte sebezhetetlen műholdak azonban veszélyben lehetnek, ha két műhold összeütközése olyan folyamatláncolatot vált ki, amely a Föld körül keringő objektumok nagy részét megsemmisítheti. Kecskés Árisz szerint egy alacsony Föld körüli pályán történő háború kimenetele nehezen prognosztizálható.