Férfi donortól származó kezeket kapott egy fiatal nő, és elképesztő változáson mentek át

Egy Ázsiában végzett kézátültetés kapcsán került elő egy rendkívüli eset, amely során egy fiatal nő, Shreya Siddanagowder férfi donortól származó kezeket kapott, és azok idővel egyre nőiesebb jellegzetességeket mutattak.

Shreya Siddanagowder, aki 2016-ban vesztette el karjait egy buszbalesetben, Ázsiában elsőként esett át felkaros dupla kézátültetésen. A nő beszámolója szerint az átültetett kezek színe és megjelenése az idő során jelentősen megváltozott, egyre inkább hasonlítva a saját bőrszínéhez és nőiesebbé válva.

A baleset után Siddanagowder nem adta fel, és lábujjaival tanult meg különböző eszközöket kezelni, mint például a telefont, a laptopot, a TV távirányítót és a Kindle-t. A kézprotézisekkel való próbálkozás után végül a kézátültetés mellett döntött, és 2017 augusztusában talált is egy megfelelő donort, egy 21 éves férfit.

A nemek közötti kézátültetésen átesett első személyként Siddanagowder 13 órás műtéten esett át, és bár élete végéig immunszuppresszánsokat kell szednie, az új kezekkel nagyon elégedett.

Az orvosok számára is meglepetést okozott, hogy a korábban szőrösebb és sötétebb végtagok világosabbá váltak, és jobban illeszkednek a nő testéhez. Az ilyen változásokat a kevesebb melanin termelődése és az izmok alkalmazkodása magyarázhatja.

Dr. Uday Khopkar, a mumbai King Edward Memorial Kórház bőrgyógyász főorvosa szerint további kutatások szükségesek a jelenség pontos megértéséhez.