A Voyager-1 űrszonda újra adatokat küldött a Földre

November óta először szolgáltatott használható adatokat a NASA Voyager-1 űrszondája a Földre a fedélzeti rendszereinek állapotáról, és a kutatók most azon dolgoznak, hogy újraindítsák a szondát a tudományos adatok visszaküldésének érdekében.

A Voyager-1 2023. november 14-én küldött utoljára értelmes adatokat a Földre, de a küldetésirányítók szerint az eszköz még mindig kapja a parancsaikat és megfelelően működik. A NASA JPL mérnöki csapata márciusban megerősítette, hogy a probléma az űrhajó három fedélzeti számítógépének egyikében, a repülési adatokkal foglalkozó alrendszerben (FDS) van, amely felelős a tudományos és műszaki adatok csomagolásáért.

A kutatók szerint az FDS-memória egy részének tárolásáért felelős chip nem működik, ami miatt elveszett az FDS szoftverkódja, és ezáltal használhatatlanná váltak a visszaküldött adatok. Mivel a chipet nem lehetett megjavítani, a csapat úgy döntött, hogy az érintett kódot máshol helyezi el az FDS memóriájában, bár egyetlen hely sem elég nagy a kódrészlet teljes befogadására. Ezért a kódot szakaszokra osztották, és ezeket a szakaszokat az FDS különböző helyein tárolják, a kód helyére vonatkozó hivatkozásokat frissítve.

A munka első lépése, hogy az űrhajó mérnöki adatainak csomagolásáért felelős kódot áthelyezték, április 18-án történt, és a jel körülbelül 22,5 óra alatt érte el a több mint 24 milliárd kilométerre lévő Voyager 1-et. További 22,5 óra múlva érkezett vissza a jel a Földre, és április 20-án a mérnöki csapat visszajelzést kapott az űrszondáról, amely megerősítette, hogy a módosítás sikeres volt: öt hónap után először sikerült ellenőrizni az űrszonda állapotát.

A következő hetekben a csapat folytatja az FDS-szoftver többi érintett részének áthelyezését és módosítását, beleértve azokat is, amelyek a tudományos adatok visszaküldését teszik majd lehetővé. A több mint 46 éve felbocsátott Voyager-szondák a történelem leghosszabb ideig jutott és legrégebbi aktív űrszondái.

A NASA szakemberei megerősítették, hogy a Voyager-1 memóriájának körülbelül 3 százaléka sérült, de legalább a hibát sikerült lokalizálni. A javítás minden jel szerint sikerrel járt, ugyanis a NASA a napokban közölte, hogy újra használható adatokat küldött vissza a Voyager-1. Ezzel úgy tűnik, a 46 éves szonda működése visszatért a normál kerékvágásba.

Nagy volt az öröm a Voyager-1 csapatánál, amikor öt hónap után újból értelmezhető adat érkezett a szondától. A mérnökök azzal az ötlettel álltak elő, hogy a hibás chiphez tartozó kódokat máshová „helyezik át” az FDS-memórián belül, és nem is egy adott helyre: a kódokat több részre osztották, és az FDS különböző helyein tárolták el.