Különleges égi jelenség: a Hold és az Antares együttállása

Április 26-án érdemes lesz az égre tekinteni, ugyanis a kelő Hold és az Antares csillag különleges együttállásban lesz megfigyelhető. A Svábhegyi Csillagvizsgáló szerint a jelenség különösen szép látványt nyújthat.

Pénteken, nem sokkal 23:00 óra után a Hold és a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, az Antares 36 ívmásodperces szoros együttállásban lesz látható. Az Antares, egy 1 magnitúdós vörös szuperóriás, így a Holdhoz közel kerül az éjszakai égbolton.

Budapesten az Antares csillag 23:00 órakor kel majd fel délkeleten, és a 91 százalékos fázisú, közel telihold öt perccel később követi azt. A jelenség megfigyeléséhez nyílt és tiszta látóhatár szükséges. A Svábhegyi Csillagvizsgáló ajánlása szerint egy egyszerű kézitávcsővel is lenyűgöző látványban lehet részünk, hiszen a horizontközeli Antares a szivárvány minden színében fog csillogni, míg a holdkorong vöröses színe és lapított formája a légköri fénytörésnek köszönhető. Éjfél környékén a páros már szabad szemmel is jól megfigyelhető lesz.

Az együttállás globális szinten is érdekes: Magyarországról csupán egy szoros közelítésnek tűnik, de a Föld keletibb részein a Hold el is takarhatja az Antarest. Az Antares vöröses színe miatt gyakran összekeverik a Mars bolygóval, aminek görög eredetű neve is utal: Anti-Árész, azaz Ellen-Mars. A csillag a látóhatár közelében többféle színben is pislákolhat, ami a légkör fénytörő hatásának eredménye.

Az Antares nem csak a látvány miatt különleges, hanem asztrofizikai szempontból is: ez a vörös óriáscsillag a Napnál 800-szor nagyobb átmérővel rendelkezik.

A jelenségről és annak megfigyelési lehetőségeiről bővebb információkat a Svábhegyi Csillagvizsgáló blogbejegyzésében találhatnak az érdeklődők.