Velence polgármester-választása: Egyelőre csak egy jelölt

Velencén jelenleg egyetlen polgármesterjelölt van, a Fidesz-KDNP által támogatott Krausz György személyében, mivel a jelenlegi városvezető, Gerhard Ákos nem vette fel az ajánlóíveket a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntése miatt.

Gerhard Ákost 2019-ben a Regélő Hagyományőrző Egyesület jelöltjeként választották meg, és a képviselő-testületben is többséget szerzett. Az egyesület jelöltet szeretett volna állítani a 2024-es önkormányzati választásra, de az NVB 2024. április 20-án elutasította a szervezet nyilvántartásba vételét.

A törvény értelmében a jelöltet vagy listát állítani kívánó szervezetet a választás kitűzését követően kell bejelenteni az NVB-nél. A Regélő Hagyományőrző Egyesületet Sarf György, Velence jelenlegi alpolgármestere jelentette be, azonban az NVB szerint Sarf a bejelentés időpontjában már nem képviselhette az egyesületet, mivel megbízása lejárt.

Gerhard Ákos nem kívánt nyilatkozni az ügyben, csupán Facebook-bejegyzésére hivatkozott, amelyben adminisztratív problémákról és a következő héten kezdődő kampányról írt.

Az egyesületnek kevés ideje maradt a probléma megoldására, hiszen a listaállítás feltétele a húszezer választópolgár aláírásával hitelesített érvényes ajánlás, amelynek határideje május 3. délután négy óra.

A kormányközeli lapok már úgy számolnak, hogy Velencén új polgármester lesz, de ez még nem biztos. A polgármester és a Regélő Hagyományőrző Egyesület tagjai függetlenként is indulhatnak, ha az egyesülettel kapcsolatos adminisztratív problémát nem sikerül megoldaniuk.