Takarító nélkül maradt egy újbudai iskola, a szülők fertőzésveszélytől tartanak

Az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola kis épületében nincs takarító, ami miatt a szülők fertőzésveszélytől tartanak. A tantermeket a tanárok és a gyerekek tartják rendben, de a Szülői Munkaközösség szerint a helyzet elfogadhatatlan és fenntarthatatlan.

Az iskola Szülői Munkaközösségének képviselői a szülők összefogását kérik, mivel az egyik épületben nincs takarító, és úgy vélik, hogy a helyzet tarthatatlan. A körlevél szerint a kis épületben egyáltalán nincs takarító, és ez az állapot még öt-hat hétig fennállhat. Az alsós tanárok és a nagyobb napközis gyerekek igyekeznek helyettesíteni a takarítót, de a mosdókat és a WC-ket senki nem takarítja rendszeresen. A Szülői Munkaközösség szerint a fenntartó, a Klebelsberg Központ nem nyújt segítséget, mivel állítólag senki nem jelentkezik a takarítói állásra, és a béren sem tudnak emelni.

A szülőknek két kérdésben kérik a segítséget: hajlandók lennének-e finanszírozni egy takarítót a hátralevő időre, vagy van-e olyan szülő, aki maga vállalná a takarítást. A SZMK képviselői szerint a helyzet kritikán aluli, és a gyerekek komoly fertőzésveszélynek vannak kitéve.

A Dél-Budai Tankerületi Központ válaszában elismerte, hogy az egyik takarító súlyosan megbetegedett, és huzamosabb ideig munkaképtelen lesz. Azonban már találtak új jelentkezőt, aki a hónap végén áll munkába. A tankerületi központ szerint a gyerekeket nem fenyegeti fertőzésveszély, a közösségi tereket és a mosdókat folyamatosan takarítják, és WC papírt is biztosítottak.

Újbuda polgármestere: az önkormányzat takarítót küld

Az Index cikkének megjelenése után Újbuda polgármestere, László Imre, aki a DK elnökségi tagja, bejelentette, hogy Újbuda önkormányzata takarítót küld az iskolába. A polgármester szerint szülői észrevétel érkezett az önkormányzathoz a hétvégén, mely szerint az épület takarítása hónapok óta nem megoldott, és a gyerekek "koszos, fertőzésveszélyes" körülmények között tanulnak. László Imre első dolga volt felvenni a kapcsolatot az iskola igazgatónőjével és felajánlani az önkormányzat segítségét. A polgármester bejelentette, hogy a probléma megoldása érdekében az önkormányzat egyik takarító munkatársát átirányítanák az iskolába, ehhez a Tankerület jóváhagyására várnak. László Imre hangsúlyozta, hogy számára a legfontosabb feladat, hogy minden lehetséges eszközzel segítse a kerületben élőket.