A Toyota hidrogénautó tulajdonosai perbe fogták a gyártót

A Toyota Mirai hidrogénmeghajtású autójának vásárlói csalódottak és dühösek, mivel a tankolás komoly nehézségekbe ütközik, ezért több tucatnyian jogi lépéseket tettek a gyártó ellen.

A Totalcar beszámolója szerint a sofőrök átverésnek érzik, hogy a Toyota Mirai hidrogénautóik tankolása igazi rémálommá vált az Egyesült Államokban. A tankolóhelyek száma csökkent, 2023-ban már csak 52 helyen lehetséges hidrogént tankolni, szemben az előző év 59 állomásával.

A meglévő töltőállomások technikai és ellátási problémákkal küzdenek, és még ha működnek is, a tankolás nem zökkenőmentes. Az extrém alacsony hőmérsékletek miatt előfordul, hogy a töltőfej odafagy az autóhoz, amit csak szakember tud biztonságosan eltávolítani.

A hidrogén ára is jelentősen megemelkedett, a kezdeti 13 dolláros (kb. 4 800 forint) kilónkénti ár mára 36 dollárra (kb. 13 300 forint) nőtt. Egy teljes tank (5,65 kiló) megtöltése így 203 dollárba (kb. 75 000 forint) kerül.

A Mirai tulajdonosok egy része emiatt a vásárlás visszafordítását követeli a Toyotától, azonban a gyártó elutasítja ezeket a kéréseket, mivel állításuk szerint magával a járművel nincs probléma.

Harminc tulajdonos pert indított a Toyota ellen, azzal az érvvel, hogy a gyártó meghamisította a hatótávolságot, az infrastruktúra megbízhatatlan, a hidrogénkutakhoz vezető utak pedig csökkentik a jármű hatótávolságát, miközben a kereskedők túlozták a hidrogén elérhetőségét és félrevezették őket a várható felhasználói élményt illetően.