Szúnyogirtás öt vármegyében a héten

A héten öt vármegyében, összesen 2300 hektárnyi területen végeznek biológiai szúnyogirtást a szakemberek, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint.

A Tisza felső szakaszán Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a Tisza-tónál és Szolnok térségében repülőről, míg Sopron környékén, a Szigetközben, a Csepel-sziget térségében, valamint Baja és Mohács környékén gépjárműről, csónakról, vagy gyalogosan juttatják a vízbe a csípőszúnyogok lárváit elpusztító fehérjetartalmú készítményt.

Az intézkedésre azért van szükség, mert az elmúlt hetek csapadékos időjárása kedvezett a csípőszúnyogok számára megfelelő vizes élőhelyek kialakulásának. A korai tavasz miatt egyre több szúnyoglárva jelenik meg a folyók mentén, és egyes helyeken már kifejlett egyedekkel is találkozhatunk. A használt készítmények más élőlényekre nem veszélyesek, azonban a hűvös időjárás lassítja a lárvák fejlődését, ami kedvez a szúnyogirtási munkálatoknak.

Az esős időjárás miatt nem csak a folyók és tavak mentén, hanem emberközeli helyeken is kifejlődhetnek a vérszívók, például a házak környékén lévő vízzel teli tárgyakban. Mivel a magántelkeken szervezett szúnyoggyérítés nem megengedett, fontos a ház körül található, szúnyogok tenyészhelyéül szolgáló vízzel teli edények és hordók folyamatos kiürítése.