Szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfőn a police.hu oldalon tett közzé egy közleményt, amely szerint a rendőrség napja alkalmából szünetelni fog az ügyfélfogadás a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken. Ezen a napon a készenléti és közterületi szolgálatellátás azonban folyamatos marad, és a bejelentések felvétele is biztosított lesz.

A rendőrség folyamatosan fejleszti eszközparkját is. Húszezer darab, 750 ml-es csapatszolgálati kiszerelésű könnyfakasztó spray beszerzésére írt ki tendert a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. (VBÜ) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Ha eredményes lesz a közbeszerzési eljárás, akkor akár több mint 110 ezer könnyfakasztó spray is lehet a rendőrség intézményeiben.

Az ORFK válasza szerint a rendőrség vagyonkezelésében január 1-jén:

  • gumibotból 59 788 darab,
  • zsanéros kézbilincsből 10 386 darab
  • könnyfakasztó spray-ből pedig 91 843 darab állt rendelkezésre.

Egy tavaly nyári adatigénylésből pedig az derült ki, hogy:

    1. január 1-jén 88 647 db,
    1. január 1-jén 81 405 db,
    1. január 1-jén 70 460 db,
    1. január 1-jén pedig már csak 43 438 db könnygáz állt a rendőrség rendelkezésére.

Vagyis a rendőrségnek tavaly sikerült 43 ezer darabról 91 ezerre feltöltenie a könnyfakasztó-spray készletet. Ez vélhetően annak két éve lefolytatott, 6 hónapra szóló eljárásnak volt köszönhető, amelynek eredménye 2022 novemberében jelent meg a közbeszerzési értesítőben. Akkor VBÜ összesen nettó 286,8 millió forintért vett 50 ezer db 40 ml-es és 10 ezer db 750 ml-es gázspray-t a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-től.

A mostani megrendeléssel pedig akár 111 ezer darabra duzzadhat a rendőrség könnygáz állománya, ami több mint két és fél szerese a tavaly év eleji mennyiségnek. Mivel az elmúlt években egyszer sem ment 100 ezer fölé a könnyfakasztó spray-k száma, a tervezett mennyiség rekordnak számítana.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) is kényszerítő eszközök beszerzését tervezi, és a VBÜ február végén a BvOP számára is keresett kényszerítő eszközöket. A közbeszerzési eljárással az állami cég 2000 darab 40 ml-s könnyfakasztó spray, 60 darab 750 ml-s könnyfakasztó spray, 300 darab gumibot és 200 darab zsanéros kézbilincs vásárlását tervezi. A tendernek még nincs eredménye, és a BvOP az Átlátszó érdeklődésére sem árulta el, hogy jelenleg hány könnyfakasztó spray áll a rendelkezésére.

Katus Eszter