Szombathely és Sopron: Két város, két sors

Nyugat-Magyarországon két városban is eltérő politikai helyzet alakult ki: Szombathelyen erős az ellenzék, míg Sopronban az ellenzéki szervezetek gyengülése figyelhető meg.

Szombathelyen az ellenzéki szövetség magabiztosan vezet már négy és fél éve, míg Sopronban a helyi ellenzéki szervezeteket az országos politikai viharok elsöpörték. A Magyar Péter-jelenség hatására a parlamenti ellenzék pártjai szembesültek a teljes eljelentéktelenedés veszélyével, és a tizenöt éves politikai fölállás megváltoztatásának szükségességével.

A baloldali pártok a választói elégedetlenség és a csodavárás miatt logikusan reagáltak, amikor Budapesten és az EP-választáson is közös listára tömörültek. Az MSZP, amely rendelkezik szervezeti háttérrel és középkáderekkel, eleve ezt szorgalmazta.

Gyurcsány Ferenc és az MSZP számára világossá vált, hogy a választói elégedetlenség és az ellenzéki politikusokkal szembeni bizalmatlanság veszélyezteti a pártok pozícióit, és Karácsony Gergelyt is kibuktathatja.

A Párbeszéd párt belső megosztottsága miatt került nehéz helyzetbe, hiszen míg egyes tagjai a közös listán való részvételt szervezték, addig mások, mint például Tordai Bence és Jámbor András, Magyar Péter tüntetésén vettek részt.

A soproni ellenzék nehézségei

Sopronban a helyi ellenzék nem tudott érdemi eredményeket elérni 2006 óta. A városban a Jobbik sem tudott annyira megerősödni, hogy kihívóként léphessen fel.

A soproni ellenzék az elmúlt években tovább gyengült, és a túlélés volt a céljuk. A közös indulásról már a múlt nyár óta tárgyaltak, és Sovány Endre villanyszerelő mögé sorakoztak fel.

A Párbeszéd helyi képviselője, Jakál Adrienn, aki a párt országos elnökségének is tagja, a többi ellenzéki párt bizalmatlanságát váltotta ki. A DK és a Párbeszéd végül Jakál Adrienn személyében közös jelöltet állítottak, ami a helyi MSZP szervezet felrobbanásához vezetett.

Szombathely: Az ellenzék erődítménye

Szombathelyen a helyzet teljesen más. Itt a Fidesz elveszítette a helyi irányítást, és a baloldali többség került hatalomra a testületben, Nemény András személyében pedig szocialista polgármestert választottak.

A városban az elmúlt négy és fél év során elkerülték a botrányok, és a helyi önkormányzat munkájába nem vittek be pártpolitikát. A polgármester szerint a kormányzattal való együttműködés is zökkenőmentes volt, és infrastruktúra-fejlesztésre is sikerült uniós forrásokat szerezniük.

Hont András