Szájer József a legemlékezetesebb EP-képviselők között

A Politico által összeállított listán Szájer Józsefet a "legvadabb kilépő" címmel illették, amiért a 2019 és 2024 közötti ciklusban történt események során kiemelkedően emlékezetes kilépése volt.

A Politico minden ciklusban összeállít egy listát azokról a politikusokról, akik valamilyen szempontból kiemelkedőek voltak, legyen szó akár pozitív, akár negatív értelemben vett tettekről. A mostani ciklusban Szájer József is helyet kapott ezen a tablón, mint a "legvadabb kilépő".

A listán más politikusok is szerepelnek különböző címekkel, például Eva Kaili, aki az Európai Uniót alapjaiban megrázó korrupciós botrány fő gyanúsítottjaként vált ismertté, vagy Ioannis Lagos, a görög szélsőjobboldali politikus, aki a leghosszabb ideig távol maradt a parlamenttől, mivel börtönbüntetését töltötte Görögországban.

Szájer József esetében a 2020-as pandémiás lezárások idején történt események hozták meg számára ezt a kétes hírnevet. A belga rendőrök egy szexpartyról menekülés közben fogták el Brüsszelben, és kábítószert is találtak nála. A botrány után lemondott minden politikai tisztségéről, és a Fideszből is kilépett. A Politico szerint elég valószínűtlen a visszatérése, annak ellenére is, hogy tavaly a fideszes politikusok már ezt is pedzegették. Az elmúlt 5 évben 162 törvényhozó távozott az európai parlamentből, és a fideszes politikus távozását tartották a legemlékezetesebbnek.

A Politico listáján említésre kerülnek kevésbé súlyos esetek is, mint például a legrövidebb ideig hivatalban lévő skót képviselő, aki négy nap után távozott, miután az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból, vagy a német Nico Semsrott, aki a parlamentbe csak melegedni járt és a "Láthatatlanság-díjat" kapta, mivel öt éves mandátuma alatt mindössze két írásos kérdést nyújtott be, négyszer szólalt fel a plenáris üléseken és egy darab törvényjavaslat kidolgozásában sem vett részt.

A Politico szégyenlistájára került még a luxemburgi Monica Semedo is, akit "Legrosszabb főnök" címmel illettek, miután kétszer is elítélték a parlamenti dolgozók fizikai zaklatása miatt. Semedo idén újraindul képviselőjelöltként.

A Politico adatelemzői azt is megállapították, hogy ki volt az, aki a legtöbbször szavazott a pártcsaládjával szembemenve, ki nyújtotta be a legtöbb írásbeli kérdést, ki írta a legtöbb törvényjavaslatot, ki posztolt a legtöbbet az X-en (a nyertes átlagosan napi 119-szer írt ki valamit), ki a legnagyobb tiktoker, és ki beszélt a legtöbbet az Európai Parlament ülésein. A teljes listát itt lehet böngészni.