Merjünk megszólítani – a Ne gondold túl! kampány üzenete

A Ne gondold túl! kampány célja, hogy csökkentse a fogyatékossággal élők és az épek közötti szakadékot, és bátorítsa az embereket a nyitottságra. A kampány egyik arca, Miklós Petra, aki bal alkar nélkül született, arra ösztönöz, hogy többet merjünk kezdeményezni, amikor fogyatékossággal élő emberekkel találkozunk.

A kampány mögött álló szervezet operatív vezetője, Török Flóra szerint az emberek gyakran sajnálattal és félelemmel reagálnak a fogyatékossággal élőkkel való találkozásra, ami egy szakadékot eredményez az épek és a speciális igényű emberek között. A félelem és tartózkodás leküzdésére az lenne a megoldás, ha több értelmi fogyatékossággal és mozgáskorlátozottsággal élő embert látnánk a mindennapokban, például az utcákon, munkahelyeken és a médiában is.

Miklós Petra, aki az ELTE emberierőforrás-szakának másodéves hallgatója, aktív életet él: sportol, dobolni tanul, és elektromos gitáron játszik. Petra azt hangsúlyozza, hogy az emberek gyakran nem mernek kezdeményezni, mert nem szoktak meg fogyatékossággal élőket látni, és az ismeretlentől természetes módon félnek.

Petra tapasztalatai szerint a fogyatékossággal élők integrációját elősegíthetné, ha többet találkoznánk velük a közösségi média felületeken, magazinokban, filmekben, és akár a divatbemutatók kifutóin is. Egy amszterdami ruhaboltban látott fotó egy hasonló fogyatékossággal élő lánnyal erősítette meg benne azt az érzést, hogy a társadalmi elfogadás és integráció lehetséges.

A kampány vicces szlogenjeit a szereplők közösen találták ki a Mediator reklámügynökséggel. Juhász Tomi, aki vak, és zenész, újságíróként is tevékenykedik, nem szeretné, ha csak a fogyatékosságát látnák az emberek. Tomi számára fontos, hogy a tehetségét és munkáját ismerjék el, nem pedig csak azt, hogy vak.

Mányik Richárd, a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület vezetője és kerekesszék-használó, szerint a felnőttek gyakran nem mernek érdeklődni vagy kérdezni, mert félnek, hogy túl kényes a téma. Ezzel szemben a gyerekek sokkal nyitottabbak, és nem gondolják túl a helyzetet.

Illés Barbara, a Csillagház Gyógypedagógiai Általános Iskola iskolaigazgatója, aki egy baleset következtében elvesztette az egyik lábát, hangsúlyozza, hogy a társadalmi integráció és az elfogadás fontos lenne. Barbara szerint a fogyatékossággal élők láthatósága segíthetne abban, hogy a társadalom természetesebben fogadja el őket.

A kampány résztvevői szerint a társadalmi integráció és elfogadás elősegítéséhez szükség van a fogyatékossággal élők láthatóságának növelésére, a nyitottságra és a kommunikációra. Az edukáció és a mindennapi találkozások révén a fogyatékossággal élőkkel való együttélés természetessé válhat.