Kövér László: Az EU-nak szuverén nemzeti államokra van szüksége

Az Európai Unió jövőjében a szuverén, egymással együttműködni képes erős nemzeti államok és demokráciák fontosságát hangsúlyozta Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke a parlamenti elnökök konferenciáján Palmában.

Kövér László felszólalásában kiemelte, hogy az Európai Uniónak nem a brüsszeli birodalmi diktatúrára, hanem szuverén nemzeti államokra és demokráciákra van szüksége, amelyek képesek együttműködni. Ezt a magyarok az európai stratégiai autonómia politikai alapjának tekintik.

Az esemény, amely az európai nemzeti parlamentek közötti együttműködés legmagasabb fórumának számít, évente kerül megrendezésre. A konferencián 39 tagállami parlamenti kamarai elnök, 11 alelnök, valamint öt uniós tagjelölt ország és kilenc meghívott ország képviselői vettek részt.

A kétnapos házelnöki konferencia Spanyolország uniós elnökségi tisztségének utolsó hivatalos eseményeként került megrendezésre, amelyet 2023. második félévében töltött be.

A következő, jövő évi konferenciát Magyarország rendezi, amely 2023 júliusától tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.