Karácsonyék 2030-ig lakhatóvá tennék az utcát és megmutatnák, hogy nem lila a tehén

Zöldítő jövőtervek, nagy társadalmi csapatépítés, élhető-lakható utcák: ilyen tervei vannak Karácsony Gergelynek 2030-ig Budapesten. Azonban a tervek megvalósításának egyik fő akadálya a finanszírozás hiánya.

Karácsony Gergely szerint az ellenzékben több a képzelőerő, és kevésbé foglalkoznak az apróságokkal, mint a valóság. Ezt azzal magyarázta, hogy a főváros nettó befizetője az államnak, tehát többet ad a kasszába, mint amennyit kivehet belőle.

A Zöldülő Budapest 2030 kiadvány bemutatóján Karácsony és Bardóczi Sándor fővárosi főtájépítész ismertették a főváros zöldítéséért eddig tett és a jövőben tervezett lépéseket. Bardóczi kiemelte, hogy már 2019-ben komoly tervek voltak a zöldterületek növelésére.

Ígéretek

A Városháza Park megvalósítása a főváros 2019-től 2030-ig tartó terveinek része. Karácsony elmondása szerint a parkolók helyén még nincs zöld, de már nem parkolhatnak ott autók. A felújítást uniós forrás helyett saját pénzből tervezik finanszírozni, és a felszín alatti vízraktározás lesz a kulcsfontosságú.

A Lánchíd és környékének felújítása szintén fontos cél. Karácsony szerint a projekt jelenleg 50 százalékon áll, és a Széchenyi és a Clark Ádám teret is forgalomcsillapítani kellene.

A Nagykörút zöldítése a cél, hogy ne autópályaként használják. A Nyugati és a Boráros teret kiemelten kellene felújítani, és a felszíni vizek hasznosítását is tervezik. A főváros emellett a fák átlagéletkorát is 50 évre szeretné növelni.

A Népliget felújítása hosszú távú terv, amely akár 30 évet is igénybe vehet. A cél, hogy a park vonzóbb legyen a látogatók számára.

Karácsony és Bardóczi beszéltek a közösségi zöldítés fontosságáról is, mint például a közösségi kertek létrehozása. A méhlegelők kapcsán Bardóczi kiemelte, hogy ez nem új ötlet, és meglepődött a kormány reakcióján. A fővárosi zöldterületek védelme is prioritás, hiszen Karácsony szerint fontos, hogy legyen mit védeni.