Ganxsta Zolee és a Kartel: Harminc év a zene jegyében

Ganxsta Zolee, a magyar rap egyik ikonikus alakja, a HVG-nek adott interjúban mesélt karrierjéről, a kezdeti nehézségekről, és arról, hogy a politika mennyire áll távol tőle.

Ganxsta Zolee, polgári nevén Zana Zoltán, a HVG-nek adott interjúban beszélt arról, hogy kilencéves korában döntötte el, rocksztár lesz, és hogyan tévedt el később a punk zene felé. Kedvencei között említette a GBH-t, a Peter and the Test Tube Babiest, az Exploitedet és a Sex Pistolst, akik inspirálták a zenélésre.

A rapper elmondta, hogy a gimnázium után rövid ideig egy külkereskedelmi vállalatnál dolgozott, de alkalmatlannak bizonyult a munkára, így hamar elbocsátották. A dobolást véletlenül kezdte, de hamar kiderült, hogy tehetséges a hangszeren. Ezt követően alakult meg a Block, a Dance, a metál, a Sex Action, és végül a hardcore-on keresztül eljutottak a rapig, ahol megalapították a Kartelt.

Ganxsta Zolee szerint 1995-ben nem volt egyszerű rappernek lenni Magyarországon, de a kezdeti nehézségek csak megerősítették őket. Az amerikai gengszterrapperek szövegeit magyarították, majd saját élményekből merítettek, és kapcsolatba kerültek az alvilággal, amelynek szószólóivá váltak.

A rapper büszke arra, hogy mindig a fiatal, nagy nevekkel léphetett fel a fesztiválokon, és ma is új dolgokat akar csinálni. A politikai korrektség korában sem figyel oda a szövegeire, szándékosan használ olyan szavakat, amelyek provokatívak lehetnek, de hangsúlyozza, hogy nem rasszista vagy nőgyűlölő.

Ganxsta Zolee azt is elárulta, hogy annyira nem érdekli a politika, hogy még a miniszterek nevét sem tudja, és ez a téma nem okoz feszültséget közte és Dopeman között, aki a Fideszt támogatja.

Jubileumi koncertre készülnek

A Ganxsta Zolee és a Kartel 2025. január 17-én ünnepli harmincadik születésnapját egy látványos koncerttel a Budapest Sportarénában. A zenekar az elmúlt évtizedek alatt számos helyen megfordult, tizenhárom stúdióalbumot, két-két EP-t és koncertlemezt, valamint egy válogatást adott ki. Számos szakmai elismerést is begyűjtöttek, többek között négy Arany Zsiráf díjat és két Fonogram díjat. A csapatból az évek során többen is távoztak, köztük Dopeman, Sámson és Steve, Lory B pedig rövid időre visszatért, majd ismét búcsút intett.