Toma András, az utolsó magyar hadifogoly életútja értéktári védelem alatt

Toma András, aki az utolsóként hazatért magyar hadifogolyként ismert, életútja most értéktári védelembe került, amint azt a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság közösségi oldalán bejelentette.

A parancsnokság szerint Toma András életútja Nyíregyháza értéktárába került a Magyar Honvédség toborzóinak kezdeményezésére. A férfi közel 53 évet töltött el egy oroszországi pszichiátriai intézetben, és 2000. augusztus 11-én térhetett haza Magyarországra. Története nemzetközi figyelmet is kapott, több könyv és dokumentumfilm készült róla.

Toma András 1925. december 5-én született Újfehértón, és 19 éves korában, 1944-ben sorozták be a magyar hadseregbe. Auschwitz és Krakkó környékén esett fogságba 1945 januárjában, majd több hadifogolytáborban is raboskodott, végül egy tatárföldi pszichiátriai kórházba került, ahol hosszú évtizedeket töltött el.

Az intézetben Veér András ideg- és elmegyógyász vizsgálta meg, aki megállapította, hogy Toma András magyar állampolgár. Hazatértekor főtörzsőrmesterré léptették elő, és a honvédelmi tárca akkori vezetőjétől hárommillió forint jutalmat kapott, ami az elmaradt "fizetését" pótolta.

Hazatérése után húga, Gabulyáné Toma Anna családjánál élt, és 2004. március 30-án hunyt el. A Magyar Honvédség számára kiemelten fontos a katonahősök emlékének megőrzése, ezért kezdeményezték, hogy Toma András életútja bekerüljön a Nyíregyházi Települési Értéktárba. A Települési Értéktár Bizottság támogatta ezt a kezdeményezést, így Toma András története még több ember számára válik elérhetővé.