A magyar politika átalakulása a júniusi választások után

Lakner Zoltán politikai elemző szerint a Fidesz a júniusi EP-választáson az elmúlt tíz év legrosszabb eredményét érheti el, ami még mindig 40 százalék fölött lehet. A Tisza Párt emelkedő trendet mutat, és kérdéses, hogy mennyi szavazót tud átszippantani a Fidesztől.

A Telex választási műsorában Lakner Zoltán arról beszélt, hogy a Fidesz az inflációs és rezsiválság, valamint a kegyelmi botrány miatt defenzívába szorult, és a Magyar Péter-jelenség is hozzájárulhat a párt gyengüléséhez. A Fidesz, amely rendszeresen 50 százalék feletti eredményeket ért el a választásokon, idén akár 44 százalék alatti eredményt is elérhet, ami gyengébb lenne, mint a 2014-es választásé.

Lakner szerint a Fidesz hatalmát közvetlenül nem érinti a következő választás, és Orbán Viktor magabiztosságot sugároz majd a saját híveinek. A politikai elemző úgy véli, a Fidesz belső prognózisa szerint 2024 nyarára helyreállhat a gazdaság, ezért is vonták össze az EP- és az önkormányzati választást. Azonban számos kormányzati hiba és félrement szakpolitika miatt a kormány elaltathatta a saját veszélyérzetét.

A Demokratikus Koalíció dominanciakísérlete gyengébb volt, mint az MSZP vagy a Jobbik korábbi próbálkozásai. Gyurcsány Ferencék két év alatt sem tudtak olyan pozícióba kerülni, hogy az automatikus kihívókként jelenjenek meg a választópolgárok szemében. Az elégedetlen szavazók inkább a Mi Hazánk vagy a Kutyapárt felé fordultak, mint a DK felé.

A júniusi 9-ei választás után várhatóan átalakul a magyar politikai paletta. Lakner szerint a Tisza Párt már most kétszámjegyű támogatottságot élvez, és esély van rá, hogy Magyar Péter pártvezetőként megerősíti pozícióját. A Tisza Párt markáns ellenzéki erőként jelenhet meg, és fontos kérdés lesz, hogy mennyi szavazót tud átszippantani a Fidesztől, illetve hány Fidesz-szavazó marad otthon a politikai helyzetben.