A Kúria új szerepet kapott az idei választáson

A Kúria elnöke, Varga Zs. András kiemelte, hogy az idei választásokon a testület új hatáskörrel bővült, és így minden korábbinál hamarabb kezdték meg a felkészülést. A választások lefolyásával és az eredmények megállapításával kapcsolatos összes jogvita a Kúria hatáskörébe került.

Varga Zs. András, a Kúria elnöke az InfoRádióban beszélt arról, hogy a korábbi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásokhoz képest jelentős változások történtek a jogszabályi környezetben. Idén a Kúria lesz az egyetlen felülvizsgálati bíróság mindkét választás esetében, kivéve a választói névjegyzékkel kapcsolatos ügyeket.

A változások értelmében a jelölőszervezetek nyilvántartásba vétele, a kampány során felmerülő viták, valamint a június 9-i választásokat követő jogviták is a Kúria hatáskörébe tartoznak. A Kúria számára új helyzet, hogy kizárólagos jogorvoslati fórumként működjön három különböző választás – az önkormányzati, a nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások – idején. A felkészülés már tavaly ősszel megkezdődött.

A Kúria elnöke hozzátette, hogy korábban az elnök, a helyettesek és a közigazgatási kollégium vezetője nem vett részt a választási ítélkezésben, de idén ez nem biztosítható. A 33 bíróból álló testület 11 háromtagú tanácsot alkot, és előfordulhat, hogy egyszerre mind a 11 tanácsra szükség lesz. Amennyiben a bírók nem bírnák az ügyek számát, már több forgatókönyvet is megvitattak a helyzet kezelésére.

Varga Zs. András szerint a jelenlegi ügyelosztási rend lehetővé teszi a kollégiumvezető számára, hogy amennyiben három egymást követő napon jelentősen megnő a választási ügyek száma, összehívja a kollégiumot, amely eldönti, hogy milyen módon és milyen bírók bevonásával kezelik a helyzetet.

Kalas Tibor, a Kúria közigazgatási kollégiumának vezetője elmondta, hogy bár a jogi keretek megváltoztak, az ügyfelek számára a Kúria ugyanolyan típusú eljárást folytat, mint korábban. A Kúria nem tesz közzé sajtóközleményeket a választási ügyekben, de a döntések teljes egészében elérhetők lesznek a honlapján.

: InfoStart