Kübekháza új lehetőséget nyújt a közmunkásoknak az érettségi megszerzésére

Kübekháza önkormányzata egy hiánypótló programot indított, amely lehetővé teszi a helyi lakosok számára, hogy három év alatt, levelező oktatás keretében befejezzék középfokú tanulmányaikat és érettségit szerezzenek. A kezdeményezés célja, hogy javítsa azoknak az életminőségét, akik korábban nem tudták befejezni a középfokú oktatást, vagy csak nyolc általánost végeztek. Az RTL Klub Híradója szerint a programba már mintegy húszan jelezték részvételi szándékukat, köztük a közmunkások vezetője és annak férje is.

A 1500 fős kübekházi közösségben az általános iskolát a katolikus egyház működteti, azonban a levelező középiskolai képzést az önkormányzat finanszírozza. A képzést a kiskunfélegyházi gimnázium tanárai fogják tartani, péntek délutánonként három órán keresztül.

A továbbképzés ötletgazdája Molnár Róbert polgármester, aki 22 év után nem kíván újra indulni a tisztségért. Molnár hangsúlyozta, hogy minden alkalmas közfoglalkoztatottat be fognak iskolázni, és a programmal hosszú távon a lakosok életminőségének emelését célozzák meg. A polgármester a Facebook-oldalán kiemelte, hogy fontosnak tartja, hogy mindenki eljusson az érettségiig, és a munkaerőpiacon a minimálbér helyett a bérminimum legyen a legalacsonyabb elérhető kereset. A polgármester a kiskunfélegyházi gimnáziummal kötött megállapodást, mely szerint ősszel harmincan kezdhetik meg a tanulmányaikat.