Karsai Dániel: Csalódás a parlamentben és a küzdelem az életvégi döntés jogáért

Az ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász, Karsai Dániel a Házon kívül stábjának adott interjúban beszélt a parlamenti tapasztalatairól és az életvégi döntés jogának fontosságáról.

Karsai Dániel, aki súlyos állapotban van az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) miatt, csalódottságát fejezte ki a parlamentben tapasztaltak miatt. A Házon kívül stábjának adott interjúban elmondta, hogy a kormánypárti képviselők nem álltak meg beszélgetni vele, amikor a parlament folyosóján várakozott, hogy megvitassák az életvégi döntés jogát.

Az alkotmányjogász korábban, tavaly novemberben a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságon is szót emelt az életvégi döntés jogának fontossága mellett, kiemelve, hogy a magyar közvélemény 70 százaléka egyetért ezzel a joggal. Ennek ellenére a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a népszavazási kérelmét az aktív eutanáziáról, amelyet testvérével együtt nyújtottak be, és amely ellen a Kúriánál fellebbeztek.

Az interjúban Karsai Dániel megerősítette, hogy csalódott volt a parlamenti képviselők reakciója miatt, és arra számított, hogy elindul egy vita vagy beszélgetés az életvégi döntés jogáról, de ez nem történt meg. Egy provokatív kérdésre, miszerint „Jelen pillanatban mondhatjuk azt, hogy önt nem hagyja meghalni a Fidesz?”, az alkotmányjogász igennel válaszolt.

Az interjú során Karsai Dániel ápolója, Markovics Ákos is megszólalt, elmondva, hogy a beteg állapota miatt már nem képes hosszú ideig ülni, és a nagyobb séták vagy mozilátogatások is megerőltetőek számára. Karsai Dániel testvére, Péter, aki támogatja és együtt küzd vele az aktív eutanáziáért, kifejtette, hogy nem érzi magát csalódottnak, mivel még várnak a Kúria döntésére, és csak testvére állapota miatt van csalódva.

Az ellenzéki pártok törvénymódosító javaslatot nyújtottak be, amely szerint ne legyen büntethető az, aki részt vállal egy gyógyíthatatlan halálos beteg életvégi döntésében, de a parlament nem volt hajlandó ezt tárgyalni. Karsai Dániel az interjúban azt is elmondta, hogy jelenleg nincsenek fájdalmai, és még nem érkezett el az a pont, amikor az élete puszta létezéssé degradálódna. Hozzátette, hogy addig nem adja fel, amíg tud kommunikálni és kapcsolódni a szeretteihez, valamint küzdeni az életvégi döntés jogáért.

A riport végén felmerült a kérdés, hogy ez volt-e az utolsó interjúja, amire Karsai Dániel nemmel válaszolt.