Gyurcsány Ferenc: Mi vagyunk az erős, meghatározó politikai erő

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és frakcióvezetője, a Facebookon közzétett videóban hangsúlyozta, hogy pártja az egyetlen erős, meghatározó politikai erő Magyarországon, amely szolidáris, szabad nyugatos világ részeként kívánja fenntartani az országot.

A politikus a múlt heti kampánynyitót követő DK-kongresszuson elmondott beszédét tette közzé a közösségi médiában, amelyben kifejtette, hogy a tekintély porladása és a virtuális társadalom hálózatosodása okozza a jelenlegi rendetlenség érzését. Gyurcsány szerint a hit, vallás, egyház és a hétköznapi erkölcsök szétesése jellemzi a korunkat.

A DK elnöke úgy véli, hogy Magyarország nem találja helyét az új világban, mert a jelenlegi kormány nem képes kezelni a változó realitásokat. Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor ingadozik abban, hogy Magyarország hol helyezkedjen el a felemelkedő Kína és az Egyesült Államok közötti küzdelemben.

Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy a Demokratikus Koalíció egy intellektuálisan, politikailag és emberileg biztos pont, amely képes a szükséges munkát elvégezni. A politikus szerint a DK győzelme esetén történelmi értelemben fogják kormányozni az országot, felismerve az igazságot és ennek megfelelően részt venni a politikai életben.

A DK vezetője szerint a polgári Magyarország eszménye szemben áll a keresztény-konzervatív Fidesz Magyarország eszményével, és hangsúlyozta, hogy nem kötnek kompromisszumot, amikor rendszerszinten szemben állnak Orbán világával.

Gyurcsány Ferenc megfogalmazása szerint a Demokratikus Koalíciónak olyan pártnak kell lennie, amely érzi a zsigereiben az ország együtt tartásának fontosságát szociális és kulturális értelemben is, mert egy nemzet akkor erős, ha az emberek élettapasztalatai inkább közösek.

A politikai színtér másik oldalán a Fidesz is aktívan készül a választásokra. Hajdúböszörményben például egy jelöltbemutató videóval hívják fel magukra a figyelmet, amely dinamikus, fiatalos zenével, színészi játékkal és a csapattagok szólóival igyekszik megmutatni a párt évtizedes rutinját és fiatalos lendületét. A videó a választási kampány egyik eddigi legerősebb jelöltbemutatójának számít, amely a modern kampánytechnikák és a hagyományos elemek ötvözetét tükrözi.

A közéleti szereplők között azonban nem csak a politikai pártok állnak a figyelem középpontjában. Karsai Dániel, az eutanázia jogáért küzdő alkotmányjogász állapota rosszabbodott, miután hazaengedték a kórházból, ahol tüdőgyulladás miatt kezelték. Az RTL Házon kívül című műsorában adott interjújában Karsai elmondta, hogy csalódott volt, amikor a parlament folyosóján ülve egyetlen kormánypárti képviselő sem ment oda hozzá beszélgetni, és hogy még nem jött el az a pont, amikor az élete puszta létezéssé degradálódott volna. Optimista abban, hogy azt gondolja: meg fogja érni, hogy dönthessen a haláláról, és azt is mondta, nem ez az utolsó interjúja. Karsai Dánielt két héttel ezelőtt, épp a 47. születésnapján mentő vitte kórházba, és azóta gyomorszondán táplálják, beszéde is romlott.