A Fidesz minden jelöltje összegyűjtötte az aláírásokat, és a kampányüzenet is egyértelmű

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listavezetője bejelentette, hogy a párt minden jelöltje összegyűjtötte az induláshoz szükséges aláírásokat, miközben a kampányban a béke és háború témája került előtérbe.

Deutsch Tamás egy videóban közölte, hogy a Fidesz valamennyi képviselőjelöltje, polgármester-jelöltje, vármegyei listája, főpolgármester-jelöltje, valamint az európai parlamenti listája az ország minden pontján, alig néhány óra alatt megszerezte az induláshoz szükséges ajánlásokat.

A kampányüzenetek középpontjában a háború és a béke kérdése áll. A Fidesz új plakátjain az ellenzéki jelöltek, köztük Magyar Péter is, Brüsszel "alázatos szolgáiként" jelennek meg, szemben a Fidesz békepárti álláspontjával. A plakátokon Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője a "háborút" kínálja tálcán, amit a Fidesz régi narratívájaként ismerhetünk.

Deutsch Tamás a videóban ismételte a plakátokon megjelent üzenetet, és hozzátette, hogy míg az ellenzék a háború, addig a Fidesz a béke oldalán áll.

Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt a témában, egy Facebook-posztban többször is említve a háború szót. Orbán szerint az európai vezetők már belesodródtak a háborúba, és a saját háborújukként vívják. A miniszterelnök szerint Brüsszel a tűzzel játszik, és egy lépésre vagyunk attól, hogy a Nyugat katonákat küldjön Ukrajnába, bár a NATO-főtitkár korábban közölte, hogy nem küldenek katonákat.

Orbán a posztban azt is kifejtette, hogy amit Brüsszel "csinál, az maga az istenkísértés", és emlékeztetett arra, hogy a világháborúkat az elején sohasem hívják világháborúnak, utalva a történelmi eseményekre, mint a Molotov–Ribbentrop-paktum vagy Lengyelország felosztása.

A hír kapcsán egy kép is megjelent, melyet MTI/Balogh Zoltán készített, valamint egy másik, amit AFP / Kisbenedek Attila készített.

Magyar Péter és a TISZA pártja azonban új dinamizmust és stílust hozhat a politikába, amely a meglévő pártok régi rutinjaitól és kádereitől eltérő megközelítést kínál. A TISZA júniusi EP-választáson kényszeres összefogás nélkül mérheti meg magát, és ha három-négy mandátumot szerez, az egy erős politikai alapot jelenthet a párt számára. Magyar Péter már jelezte, hogy túl akar lépni a kártékony politikai szakadékon, és egy olyan uniós és külpolitikai stratégiát dolgoz ki, amely alkalmas lehet egy nemzeti konszenzus alapjának is. A magyar társadalom belpolitikailag megosztottságának áthidalása nehéz küzdelem lesz, de egy középutas uniós és külpolitikai koncepció kidolgozása, amelyet a társadalom többsége támogathat, könnyebb részfeladat lehet.

A rendszerváltozás után kialakult külpolitikai konszenzust Orbán Viktor rúgta fel, és a külpolitikai propaganda belpolitikai célokat szolgált. Magyar Péter azonban beléptetné hazánkat az Európai Ügyészségbe, és bizonyos kérdésekben megőrizné a nemzeti szuverenitást, miközben a gazdag nyugati országok és a kisebb, keleti tagállamok közötti erőviszonyokat is figyelembe venné. A magyar külpolitikai konszenzus újraépítése során a magyar társadalom uniós tagságának támogatása és a NATO-tagság elfogadása mellett a túlzó impérium-kiszolgálás és a kritikátlan kiszolgálás közötti középutat kell megtalálni.

(Borítókép: Magyar Péter tüntetése 2024. március 26-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)