Lesz-e orgona anyák napjára?

A rendkívül korai tavasz miatt az orgonák már jóval hamarabb virágba borultak, ami aggodalmat keltett, hogy anyák napjára már nem lesznek virágok. A jelenlegi hűvösebb időjárás azonban reményt adhat a helyzet megfordulására. A piacokon már megjelent a spárga és az eper is korábban érkezik, de a végső termés nem feltétlenül tükrözi az egy hónapos időeltérést.

A tavasz idén extrém korán érkezett, a melegrekordok megdőltek, és a növények fejlődése felgyorsult. Az orgonák virágzása is előbb kezdődött, ami felveti a kérdést, hogy anyák napjára marad-e még virág a bokrokon. Megyeri Szabolcs kertészmérnök és Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke szerint a keddi hidegfront lassíthatja a növények fejlődését.

Az orgona, vagyis a Syringa nemzetség, számos fajtával büszkélkedhet, és a közönséges orgona (Syringa vulgaris) a legelterjedtebb fajta hazánkban. Normális körülmények között május elejétől virágzik, de idén már áprilisban elkezdődött a virágzás. A hűvös időjárás azonban lassíthatja a virágok fejlődését, így Megyeri Szabolcs szerint még lehet remény arra, hogy anyák napjára marad orgona.

A haszonnövények sem kerülhetik el a környezeti hatásokat, és a korai tavasz veszélyeket is rejt magában. Apáti Ferenc szerint a fagyok visszatérhetnek április végéig, ami károsíthatja a virágokat és a kisgyümölcsöket. Idén már voltak kisebb fagykárok a kajsziban és az őszibarackban, de országos szinten jelentős fagykár még nem történt.

A lehűlés hatására a növények fejlődése lelassul, ami csökkentheti az előző hetek előnyét. A spárga és a szabadföldi szamóca már korábban megjelent a piacon, de a végső termés nem feltétlenül lesz egy hónappal korábbi. A következő hetekben a gyümölcsök kötődése és mérete szempontjából kritikus időszak következik, amelyhez ideális esetben meleg és sok napsütés szükséges, de ez most nem várható.