Kutyák az EU irodáiban: újítás vagy feszültség forrása?

Az Európai Bizottság "hozd be a kutyádat az irodába" programjának próbaüzeme során több kutyafajtát kizártak a részvételből, ami ellentmondásokat váltott ki. A Politico értesülései szerint a belügyi, valamint az igazságügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatóságokon lezajlott próbaüzem során 11 kutyafajtát minősítettek "harci vagy őrző kutyáknak", így ezek az irodákba nem léphettek be.

A kezdeményezést az európai parlamenti képviselők kampánya és Johannes Hahn osztrák biztos hazájában működő hasonló programok inspirálták. Azonban nem mindenki fogadta lelkesen a programot; egy névtelen bizottsági alkalmazott például kényelmetlenül érezte magát egy nagytestű kutyával a liftben, és zavarónak találta a munka közben hallható ugatást.

A tiltott fajták mellett egy másik lista is létezik, amely a nem ajánlott kutyákat tartalmazza, mint például a német és belga juhászkutyákat, valamint a dobermannokat, mivel ezek a kutyák nyugtalaníthatják a kollégákat. A tisztviselőknek azt is javasolják, hogy ne hozzanak be túl nagy méretű kutyákat, mint az orosz fekete terrierek vagy az ír farkaskutyák.

A próbaüzem előtt a Bizottság egy ötoldalas útmutatót adott ki, amely szerint a kutyák jelenléte csökkentheti a stresszt és a szorongást, javítva ezzel a közérzetet. Ugyanakkor figyelembe vették azoknak a munkavállalóknak az érdekeit is, akik allergiásak vagy kényelmetlenül érzik magukat a kutyák közelében, és nekik a távmunkát javasolták.

A szabályok értelmében a tisztviselők csak egy kutyát vihetnek magukkal, és azt pórázon kell tartaniuk. A rendszert először a köztisztviselők számára szervezett mentális egészségügyi hét keretében próbálták ki, és az eredményt "ugatós sikernek" minősítették. A tengerügyi és az adóügyi főigazgatóság is tesztelte a programot, amely során összesen 60 kutyát hoztak be az irodákba.

A program sikerességét 2024 végére tervezik értékelni, hogy eldöntsék, bevezethető-e egy állandó politika a kutyák munkahelyi jelenlétére vonatkozóan. Az Európai Parlament egyelőre nem követte a Bizottság példáját.