105 évvel a határidő után került vissza egy könyvtári könyv

Egy könyvtári könyv több mint egy évszázaddal a kölcsönzési határidő lejárta után került vissza, ami elméletben ötmillió forintos késedelmi díjat vonhatott volna maga után.

Egy férfi talált rá egy különös könyvre az édesanyja holmijai között, amely a coloradói könyvtár tulajdonában állt, és 1919-ben kellett volna visszavinni – számolt be a Femina. Sir Walter Scott Ivanhoe című regényének ez a példánya 1919. február 13-áig kellett volna visszakerülnie a Fort Collins-i közkönyvtárba, de a kölcsönző több mint egy évszázadot késett a visszavitellel.

A könyvet végül Kansasben találták meg, és névtelenül adták le a Fort Collins-i könyvtár utódjánál, a Podre könyvtárnál, napra pontosan 105 évvel a lejárat után. A könyvet visszajuttató nő azt állította, hogy bátyja bukkant rá az anyjuk tárgyai között.

A könyv belső borítóján található szabályzat szerint minden könyv után napi két cent bírságot kellene beszedni, és ha a könyvért futárt küldenek, további 25 centes pótdíjat szednek. Ez alapján a késedelmi díj 760 dollár lenne, de az inflációt figyelembe véve ez az összeg körülbelül 14 ezer dollárra, azaz közel 5,2 millió forintra rúgna. Szerencsére a könyvtár nem számolt fel késedelmi díjat a késedelmes visszavitelért.