A mesterséges intelligencia fejlődése a szemészet terén

A mesterséges intelligencia (MI) terén tapasztalható fejlődés már olyan szintre ért, hogy bizonyos esetekben a szemészeknél is jobban teljesít. A Cambridge-i Egyetem orvosi iskolájának kutatása során a GPT-4 modell szemészeti vizsgálatokon mutatott be ígéretes eredményeket.

A technológia fejlődése az orvostudományban is érezhető, és a kérdés már nem az, hogy segítheti-e, hanem hogy mikor és milyen mértékben válthatja ki az orvosokat. A Cambridge-i Egyetem kutatói a PLOS Digital Health folyóiratban publikált tanulmányukban arra kerestek választ, hogy a különböző nyelvi modellek, mint például a Meta LLaMA, a Google PaLM 2, és az OpenAI GPT-4, hogyan teljesítenek szemészeti vizsgálatokon.

A kutatók 87 feleletválasztós kérdést tettek fel az MI-nek és különböző tudásszinten lévő szemésznek. A kérdések olyan nem nyilvános tankönyvből származtak, amelyből a nyelvi modellek nem tanulhattak, így a tudásuk nem származhatott onnan.

A GPT-4 modell 60 helyes választ adott a 87 kérdésből, ezzel magasabb pontszámot ért el, mint a gyakorló és a fiatal orvosok. A szakképzett orvosok átlagosan 66,4 helyes választ adtak, így ők még mindig jobbak voltak, mint a mesterséges intelligencia. A PaLM 2 modell 49, a GPT-3.5 pedig 42 helyes választ ért el, míg az LLaMa 28 pontot szerzett.

A kutatások 2023 közepén zajlottak, és bár a tanulmány csak most került publikálásra, elképzelhető, hogy azóta a nyelvi modellek tovább fejlődtek. Az eredményeket azonban korlátozott számú kérdés és téma teszi kevésbé átfogóvá, és az MI-kre jellemző "hallucinációk", vagyis a nem létező dolgok kitalálásának problémája is felmerül.

A mesterséges intelligencia jelenlegi állása szerint inkább segédeszközként funkcionálhat az orvostudományban, és nem valószínű, hogy a közeljövőben teljesen kiváltaná a szemészeket.