Korrupt boncmesterek ellen emeltek vádat

Három boncmester, egy segédboncmester és egy adminisztrátor ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség korrupció miatt, és végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozták.

A vádak szerint egy budapesti orvostani intézmény 33 éves boncmestere a halottak beérkezésével és kiadásával kapcsolatos adminisztrációs feladatokat látott el, és ezen felül a temetkezési vállalatokkal, valamint a hozzátartozókkal való kapcsolattartásért, a tárolási-hűtési díj beszedéséért és a számla kiállításáért is felelt. A vádirat szerint több temetkezési vállalkozó rendszeresen korrupciós pénzt ígért és adott neki azért, hogy az elhunytak hozzátartozóit az ő szolgáltatásaik felé terelje, soron kívüli boncolásokat végezzen, vagy valótlan összegű számlákat állítson ki a holttestek tárolásáért.

Az ügyészség adatai alapján egy temetkezési vállalkozó hasonló módon próbált meg jogtalan előnyökhöz jutni, ígéretet téve további négy boncmesternek és egy segédboncmesternek, valamint egy adminisztrátornak is, akik más kórházakban dolgoztak.

A Fővárosi Főügyészség most vesztegetés elfogadásával vádolja őket, és a vádak között szerepel több rendbeli, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett bűncselekmény is. A vádlottak akár börtönbüntetést is kaphatnak, és a főügyészség pénzbüntetés kiszabását, valamint foglalkozástól eltiltást is kezdeményezett.

A korrupciós cselekményeket végül a Nemzeti Védelmi Szolgálat észlelte és derítette fel.

A 33 éves főboncmestert 2021 szeptemberében vette őrizetbe a rendőrség, az elfogásáról és a nála tartott kutatásról videót is közzétettek.