Magyar Péter békési kampányútja képekben

Magyar Péter, a Tisztelet és Szabadság Pártjának (TISZA Párt) alelnöke, Gyulán kezdte meg a június 9-i választásokra való készülődést, majd Orosházán és Szarvason is találkozott a támogatókkal.

A TISZA Párt alelnöke, Magyar Péter a választási kampány során több békési településen is megfordult. Gyulán indította útját, ahol először szólalt fel a támogatóihoz, majd a kampány során Békéscsabán, Orosházán és Szarvason is felszólalt.

A politikus nem mindennapi módon, egy összegraffitizett teherautó platójáról kommunikált a választópolgárokkal. Ez a módszer lehetővé tette számára, hogy közvetlenül, személyesen érintkezzen a helyi lakosokkal.

Fotóriporterünk minden állomáson jelen volt, így az országjárás képi dokumentációja Orosházáról és Szarvason készült felvételekkel is bővült. A gyulai eseményről készült írott összefoglaló további részleteket tartalmaz, amelyet olvasóink a korábbi kiadványainkban találhatnak meg.

Rudas János szociálpszichológus a Szabad Európának nyilatkozva párhuzamot vont '56 és Magyar Péter-féle tüntetés között. Rudas szerint Magyar Péter sikerének több összetevője is van, és a tömeg és elérése szempontjából hasonlóságokat lát az 1956-os forradalommal. A kegyelmi ügy által megrendült rendszer után Magyar Péter, aki belülről ismeri a rendszert, azt mondta, szembeszáll vele, hasonlóan ahhoz, ahogy Nagy Imre is csak akkor vált meghatározóvá, amikor szembeszállt a szovjetekkel.

Rudas János szerint Magyar Péter szervezetfejlesztési szempontból profin halad előre, és a kormányzati lejáratás nála hatástalan. Az emberek már régóta fellázadhattak volna a gazdasági nehézségek miatt, de az alapjólétük és a védekező mechanizmusok, mint a félelem, társadalmi szinten abszolút alapvetőek. A magyar néplélek és a nemzeti érték- és normarendszer nehezen változik, és ez a mentalitás mélyen beleivódott a társadalomba, amit Mikszáth és Móricz műveiben is láthatunk.

Rudas János, aki több mint harminc éve tartott képességfejlesztő és kommunikációs tréningeket akkori fideszes politikusoknak, úgy véli, hogy a hatalom megrontja az embereket, és ez a fideszes politikusokra is igaz lehet. Megfigyelése szerint Magyar Péter március 15-én még zöldfülű volt, de április 6-ra jelentősen kikupálódott, szövege és fellépése is sokkal magabiztosabb volt.

A Fidesz EP-listavezetője, Deutsch Tamás, a Mandinernek adott interjúban kifejezte véleményét Magyar Péterről, aki szerinte "úgy hazudik, mint Gyurcsány, azon az úton jár, mint Márki-Zay Péter". Deutsch Tamás kész kiállni vitázni Magyar Péterrel, aki szerinte ismeretlen szereplő a politikai színtéren: "De most komolyan, »who the fuck is« Magyar Péter? Ennyi." A Fidesz listavezetője minden háborúpárti és dollárbaloldali listavezetővel kész vitázni, és azt mondta, Magyar hozhat magával akár nadrágszíjat és diktafont is. Deutsch Tamás az interjúban felhasználta a kormány összes kommunikációs paneljét Magyar Péterre és az ellenzékre, hosszan ecsetelte heroikus küzdelmüket az Európai Parlamentben és az Európai Néppártban, amelyről azt mondta a Fidesz bővítette mozgásterét azzal, hogy háta mögött hagyta "ezt az őrültek házát". Az új ciklusban lesz európai politikai családja a Fidesznek.