A Ponyvaregény sztárjainak újraegyesülése

Harminc évvel ezelőtt mutatták be a Ponyvaregényt, és a film sztárjai – John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman és Harvey Keitel – most újra összegyűltek, hogy megünnepeljék a kultikus alkotás évfordulóját.

A TCM Klasszikus Filmfesztivál keretében csütörtökön került sor a Ponyvaregény 30. évfordulójának ünneplésére, ahol a főszereplők, John Travolta, Samuel L. Jackson, Uma Thurman és Harvey Keitel együtt jelentek meg. Az április 21-ig tartó fesztivál idei témája a Most Wanted: Bűn és igazságszolgáltatás a filmben, és a Ponyvaregény mellett többek között a Kínai negyed, a Piszkos Harry, a Kánikulai délután, a Hidegvérrel, az Észak-északnyugat és a Vízparton című filmek is szerepelnek a rendezvényen.

A fesztivál hagyományaihoz igazodva minden vetítés előtt egy bevezetőt tartanak, amely a filmek történeti és kulturális kontextusát helyezi előtérbe. A hollywoodi TCL Chinese Theaterben megrendezett eseményen a négy sztár beszélgetett a filmről, és a nézőtéren számos más szereplő is jelen volt, köztük Rosanna Arquette, Phil LaMarr, Burr Steers, Eric Stoltz, Julia Sweeney és Frank Whaley.

A Ponyvaregény, amely Quentin Tarantino rendezésében jelent meg 1994-ben, mára kultikus státuszt ért el. Tarantino és Roger Avary a film forgatókönyvéért Oscar-díjat is kapott. A szatirikus bűnügyi film, amelyben egy pályája végén lévő bokszoló, egy bérgyilkos és állandóan filozofáló társa történeteit követhetjük nyomon, még a bemutatójának évében a cannes-i filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát is bezsebelte és már az amerikai premier után – minden várakozást felülmúlva – több mint 100 millió amerikai dollár bevételhez juttatta a Miramax és a Disney szórakoztatóipari társaságokat.

A színészek nosztalgiáztak egy sort arról, milyen volt Quentin Tarantinóval dolgozni. Uma Thurman szerint a Ponyvaregénynek elementáris hatása volt a filmművészetre, és megváltoztatta az alkotókat is. "Egész életemben fejlődő és szépen növekvő kapcsolatom volt a Ponyvaregénnyel. Megváltoztatta a filmművészetet, és megváltoztatott minden filmrendezőt, akivel azóta találkoztam" – mondta. Harvey Keitel poénkodva felidézte, hogy Tarantino rosszul ejtette ki a nevét az első találkozás alkalmával, és dicsérte a rendezőt, mondván: „Quentin egyike azoknak a tehetségeknek, akik megváltoztatták a közeget, amelyben dolgoztunk”. John Travolta, akinek karrierje éppen mélyponton volt, amikor megkapta Vincent Vega szerepét, különösen hálás volt a rendezőnek, és elmondta: „Volt egy nagyszerű első fejezetem, és kétségbeesetten kerestem egy másodikat. Quentin elvitt a Holdra és vissza. Ezután észvesztő volt, hogy mennyi lehetőség adódott. Úgy értem, egy színész csak fantáziálni tud arról, ami ezután történt velem”. Samuel L. Jackson szerint a film „nagy lökést” adott a pályájának, és viccesen hozzátette: „Drasztikusan megváltoztatta az életemet, mert ez volt az a bizonyos szerep, amely után az emberek azt gondolták, hogy én vagyok a legmenőbb szemétláda a világon”.

A filmfesztiválos eseményen többen ott voltak még a közönség soraiban a stábból, mások mellett a producerek Lawrence Bender, Stacey Sher és Michael Shamberg is. A frontotemporális demenciában szenvedő Bruce Willis nem tudott jelen lenni, helyette felesége, Emma és lánya, Tallulah vett részt az eseményen, és nagy tapsot is kaptak a közönségtől.