A keserű íz rejtélye megoldódott

Amerikai tudósok jelentős áttörést értek el a keserű íz érzékelésének megértésében, amely új távlatokat nyithat meg több betegség kezelésében és korai felismerésében.

Az Észak-Karolinai Egyetem (UNC) Orvostudományi Karának kutatói felfedezték, hogyan érzékeljük a keserű ízeket. A kutatás során a TAS2R14 ízreceptor állt a figyelem középpontjában, amely az öt alapíz – édes, sós, keserű, savanyú és umami – közül a keserűt segít megkülönböztetni. A tudósok biokémiai módszerekkel elemezték és modellezték ezt az ízlelőszervet, valamint azokat a folyamatokat, amelyek a keserű íz érzékelésekor aktiválódnak.

A kriogén elektronmikroszkóp segítségével a kutatók 3D-s képet készítettek a TAS2R14 receptor szerkezetéről aktív állapotban. Megállapították, hogy a keserű ízt tartalmazó anyagok az alloszterikus helyekre kötődnek, ami más molekulákhoz való kapcsolódást indít el, például fehérjékhez. Ez a folyamat alakváltozást okoz a receptorban, ami láncreakciót vált ki, végül az agyban az a jelzés jön létre, hogy keserű ízt érzünk. A kutatás során kiderült, hogy a koleszterinnek is fontos szerepe van ebben a folyamatban.

A Nature folyóiratban publikált tanulmány szerint a TAS2R14 receptorok nem csak a nyelvünkön, hanem a légutainkban is megtalálhatóak, és szerepet játszanak az étvágy szabályozásában is. Az eredmények elősegíthetik több betegség, mint például az asztma vagy a diabétesz, gyógyítását és korai észlelését.