Az Európai Parlament kimondta: az abortusz alapjog

Az Európai Parlament állásfoglalása szerint az abortuszhoz való jog alapvető jog, és a tagállamoknak teljes mértékben dekriminalizálniuk kell azt. A terhességmegszakítást ellenző csoportok uniós finanszírozásának megszüntetését és a szexuális és párkapcsolati oktatás mindenki számára való elérhetőségét is szorgalmazzák.

Az Európai Parlament (EP) elfogadott egy állásfoglalást, amelyet 336 igen szavazattal, 163 ellenében és 39 tartózkodás mellett hagytak jóvá. Az állásfoglalásban az EP-képviselők arra sürgetik a Tanácsot, hogy egészítse ki az EU Alapjogi Chartáját a szexuális és reproduktív egészségügyi ellátással, valamint a biztonságos és legális abortuszhoz való joggal.

A módosítás értelmében a Charta 3. cikkét úgy alakítanák át, hogy az kimondja: „mindenkinek joga van a testi autonómiához, valamint ahhoz, hogy szabadon, tájékozottan, teljeskörűen és egyetemesen hozzáférjen a szexuális és reproduktív egészséghez és jogokhoz, valamint az összes kapcsolódó egészségügyi szolgáltatáshoz megkülönböztetés nélkül, beleértve a biztonságos és legális abortuszhoz való hozzáférést is”.

Az EP hangsúlyozza, hogy az egészségügyi ellátás, így a szexuális és reproduktív egészségügy is, a tagállamok hatáskörébe tartozik. Az Alapjogi Charta módosításához minden tagállam egyhangú hozzájárulása szükséges.

Az állásfoglalás arra szólítja fel a tagállamokat, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2022-es iránymutatásai alapján teljes mértékben dekriminalizálják az abortuszt. Különösen Lengyelországot és Máltát sürgetik, hogy helyezzék hatályon kívül az abortuszt tiltó és korlátozó törvényeiket és intézkedéseiket. Az EP elítéli azokat a gyakorlatokat, ahol az orvosok vagy egészségügyi intézmények "lelkiismereti" záradékra hivatkozva megtagadják az abortuszt, még akkor is, ha ez veszélyezteti a beteg életét vagy egészségét.

A dokumentum említést tesz arról is, hogy a gyógyszeres abortusz Szlovákiában és Magyarországon nem legális, és hogy Magyarországban 2022 szeptemberében egy olyan rendeletet fogadtak el, amely kötelezi az abortuszt kérelmező nőket, hogy meghallgassák a "magzati szívhangot".

Az EP továbbá kiemeli, hogy az abortusz módszereinek és eljárásainak részét kell képezniük az orvosok és orvostanhallgatók képzésének. A tagállamoknak biztosítaniuk kell az átfogó és az életkornak megfelelő szexuális és párkapcsolati oktatást, valamint hozzáférhető, biztonságos és ingyenes fogamzásgátló módszereket és készítményeket, különös tekintettel a kiszolgáltatott csoportokra.

A képviselők szerint a szegénységben élő nőket aránytalanul nagy mértékben érintik az abortuszhoz kapcsolódó jogi, pénzügyi, társadalmi és gyakorlati akadályok és korlátozások, ezért felszólítják a tagállamokat, hogy szüntessék meg ezeket az akadályokat. Az állásfoglalást megszavazó EP-képviselők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy „a világban, így Európában is jelentősen megnövelték a genderellenes és az abortuszt ellenző csoportok finanszírozását”, ezért felhívták az Európai Bizottságot, hogy minden rendelkezésre álló eszközt használjon fel annak biztosítására, hogy a nemek közötti egyenlőség és a nők jogai, köztük a reproduktív jogok ellen küzdő szervezetek ne részesüljenek uniós finanszírozásban. A tagállamoknak és a helyi önkormányzatoknak növelniük kell az egészségügyi és családtervezési szolgáltatásokra irányuló programokra és támogatásokra fordított kiadásaikat.