Tizedszer is kupagyőztes a Szolnok férfi kosárcsapata

A Szolnok férfi kosárlabdacsapata tizedik alkalommal nyerte meg a Zsíros Tibor Magyar Kupát, miután a budapesti BOK Csarnokban megrendezett döntőben legyőzte a Szeged csapatát.

A Szolnok és a Szeged csapata a 2022-es döntőben is megmérkőzött egymással Debrecenben, ahol az Olaj 100–72-re kiütötte ellenfelét, amely számára ez volt az első kupadöntője. A Szegedet akkor ezüstéremig vezető Simándi Árpád nemrég tért vissza a csapat kispadjára, és csapata a címvédő Falcót legyőzve jutott be ismét a döntőbe.

A Szolnok a Magyar Kupa döntőjében esélyesként szerepelt, miután az előző napon a Pécset győzte le, és így már csak egy győzelemre volt a tizedik trófeájától. A bajnokság alapszakaszában a Szolnok a harmadik helyen végzett, míg a Szeged a negyeddöntőbe sem jutott be, és az alsóházban folytatja a küzdelmeket. A szezon során a két csapat egymás elleni mérkőzésein először a Szeged, majd a Szolnok diadalmaskodott.

A döntőt mintegy 2500 szurkoló előtt játszották, és a mérkőzés elején mindkét csapat eredményesen kosárlabdázott. A Szedeák a nyolcadik percben hét ponttal meglépett, de a szolnoki tréner, Oliver Vidin időkéréssel próbálta megállítani ellenfelük lendületét. A légiósok dominanciáját mutatja, hogy a nyitónegyed 50 pontjából csak 16-ot szereztek a magyar játékosok. A Szolnok a félidőre csökkentette a hátrányát, de a triplakísérletekkel nem voltak túl sikeresek.

A második félidőben a Szolnok 8-0-ás rohammal fordított, és a 27. percre már jelentős előnyre tett szert. Az utolsó negyedben a Szolnok magabiztosan játszva nyerte meg a mérkőzést és ezzel a Magyar Kupát is, míg a Szegednek ismét az ezüstéremmel kellett beérnie.

A Szolnok korábban 2002, 2007, 2011, 2012, 2014, 2015, 2018, 2019 és 2022-ben is megnyerte a kupát, és most tizedszer emelhette magasba a trófeát. A győztes csapat hárommillió, az ezüstérmes másfél millió, a bronzérmes pedig 900 ezer forintot vihetett haza.

Oliver Vidin vezetőedző az MTI-nek elmondta, hogy a csapat nagyon akarta az aranyérmet, és bár változások történtek a játékban, a fiúk kitettek magukért. Simándi Árpád, a Szeged trénere büszke volt a csapatára, de csalódott az eredmény miatt, és reménykedett, hogy hamarosan örülni tud majd az ezüstéremnek.

A bronzmérkőzésen a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely legyőzte az NKA Universitas Pécs csapatát, és Milos Konakov vezetőedző elégedett volt a csapat energiájával és a bajnoki rájátszás előtti pozitív jelekkel.

Férfi kosárlabda Magyar Kupa döntő eredménye

  • NHSZ-Szolnoki Olajbányász–SZTE-Szedeák 96–80 (23-27, 20-20, 33-15, 20-18)

Bronzmérkőzés eredménye

  • Falco-Vulcano Energia KC Szombathely–NKA Universitas Pécs 101-81 (28-18, 22-22, 29-22, 22-19)