Aláírásgyűjtésbe kezdett a 2006-os kormányellenes tüntetések eddigi „első és egyetlen” emlékműtervének megvalósításáért az ötletgazda, a miniszterelnök Orbán-pólós rajongójaként ismert Szilágyi Ákos - adta hírül a Gulyáságyú Média.

A szobor látványterve – melyet maga az ötletgazda Szilágyi Ákos készített – a 2006-os őszi események közül azt örökíti  meg, amikor az egyik áldozat, Nagy László szemét a rendőrök október 23-án gumilövedékkel kilőtték. A szoborcsoport a szervező szerint ugyanakkor nem Nagy Lászlóról szól, hanem – ahogy Szilágyi fogalmaz – „tragédiáján keresztül szimbolizálja a nemzetünk ellen elkövetett gyalázatot”.

A férfi, akinek a rendőrök 2006-ban kilőtték a szemét, 2022 decemberében elhunyt.

Sajtóközleményük szerint Szilágyi azért most veti fel egy, a 2006-os őszi eseményeket megörökítő emlékmű szükségességét, mivel szerinte a „2006-os korszak” véget azzal, hogy a Budaházy György-féle Hunnia-per vádlottjai a közelmúltban mind kegyelmet kaptak Novák Katalin köztársasági elnöktől.

Szilágyi Ákos azonban nem titkolja, hogy aktuálpolitikai céljai is vannak a szoborállítással.

A közelgő választásokig mindenkihez el kell jutnia a valós tényeknek 2006-ról, hogy tájékozott fiatalok tudjanak megfontolt döntést hozni, amikor közös jövőnkről szavaznak 2024 júniusában

– írja felhívásában a Mikszáth Kálmán-díjas Szilágyi, aki rendszeres résztvevője a fideszes Békemeneteknek és a kötcsei találkozóknak, ahol Orbán Viktor szokott eligazítást tartani híveinek.

A Gulyáságyú Média megjegyzi: az nem teljes világos, hogy az aláírások hogyan járulhatnak hozzá az emlékmű megvalósulásához, de a szervezők azt írják, amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtenek össze, elindítják „a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket”.

A lap megkereste az érintett önkormányzatokat is, de egyelőre nem kapott választ Karácsony Gergely főpolgármestertől, valamint a VII. kerületet vezető Niedermüller Pétertől sem arra, hogy támogatják-e a szobor létrejöttét.

Fotó: memento2006.com