Hogyan lehet felkészülni a következő évre, mit kell tennünk annak érdekében, hogy az egyre növekvő gazdasági, társadalmi nyomást mentálisan is bírjuk? Erről beszélgetett a frisshirek.hu Balázs Attila életvezetési coach-al.

Hogyan látod, mi vár ránk 2024-ben?

Sosem szabad elfelejtenünk, hogy az új év sosem kezdődik tiszta lappal. Amit elindítottunk az elmúlt években annak folytatása lesz a következő év. Tetszik vagy sem, ugyanarra a munkahelyre megyünk be dolgozni, majdnem ugyanazért a fizetésért, ugyanaz a család vár majd bennünket haza és ugyanabban a mókuskerékben vergődhetünk és ami mégis vígaszt adhat, hogy ezen bármelyik pillanatban változtathatunk is.

Ez az év a bátorság éve lehet

Társadalmi szinten egy nyomorgatott társadalomról beszélünk és most ne menjünk bele a politikába. De itt volt a Covid, akár hittünk benne, akár nem, tizedelte a családokat, aztán jött a szomszédban a háború, amire a világ is felkapta a fejét, aztán ezzel egyidőben érkezett a brutális infláció, nem véletlen, hogy mindenki így, vagy úgy a padlóra került.
A frusztrációt pedig ki kell adnunk magunkból valahogyan
Ha csak megnézzük a hírfolyamunk kommentszekcióját, láthatjuk, hogy sajnos egymásnak feszülnek az emberek. Képesek addig elmenni egymás bántalmazásában, hogy egymás halálát kívánják úgy, hogy sosem találkoztak.

Ez csak a frusztrációnak köszönhető?

A kérdés sokkal inkább az, hogy a frusztráció minek köszönhető. Bele se gondolunk, hogy az élelmiszerek, amiket beviszünk milyen hatással vannak ránk. Az idegrendszeri károsodástól kezdve a sejtszintű éhezésig mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy az ember idegesnek, feszültnek érezze magát, beszűkült tudattal.

Mert a boltok polca tele van szeméttel, amit nap, mint nap elfogyasztanak a vásárlók.

Ahogy egyre kevesebbet ér a pénzünk úgy vásárolnak az emberek egyre silányabb minőségű élelmiszert. A másik réteg pedig tudatlanságból teszi ugyanezt.
A Fornetti, az olcsó virsli, az akciós felvágottak, az elérhető árú kenyerek és még sorolhatnám, mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy súlyos, krónikus betegségben szenvedjenek majd az emberek. És nem lesz megállás, amíg mi magunk nem döntünk másként.
Ma társadalmi szinten hisszük azt, hogy a család jóléte attól függ mennyi élelmiszer van a hűtőben és arra már kevesen figyelnek, hogy azok milyen minőségűek.

Elegendő csak megnézni egy reklámblokkot.

Tele van akciós élelmiszerekkel, gyerekeknek szóló tejdesszertekkel, amelyeknek szinte kivétel nélkül mindegyike tartalmaz olyan adalékanyagokat, melyek károsak a szervezetre.

Ha tudatos népírtásról beszélnék, akkor ez benne lenne a TOP 3-ban.

Ugyanúgy a politikai megosztottság.

Amíg az ember a politikusokkal van elfoglalva, ki mennyit lop, ki mond igazat és ki sosem, addig nem fogunk elgondolkodni azon, hogy mi magunk hogyan tehetnénk könnyebbé a saját éltünket.
Szinte kivétel nélkül találunk a környezetünkben olyan embert, aki éjjel-nappal a politikai csatározásokkal van elfoglalva, mindent tudni vél és a saját élete sikertelenségéért a politikát okolja.

Az igazság azonban az, hogy nem véletlen ez sem

Amíg a színjátékot nézzük, nem gondolkodunk. Ez majdnem olyan, mint annak idején a brazil sorozatok. Amíg arra fókuszáltunk, nem foglalkoztunk a magunk életével.
Most ugyanezt tesszük, csak nagyban.
Most a politikusok megszólalnak, hozzánk szólnak, irányítanak, buzdítanak, uszítanak és ha nem vagyunk kellően tudatosak a saját életünkkel kapcsolatban, könnyen fókuszt vesztünk és arra eszmélünk, hogy a politikai irányzatokat követjük és beálltunk abban a sorba, ahol mindenki sért mindenkit.
És persze beszélhetnék az érzelmeink útján felszabadult hormonokról, melyek tönkreteszik a szervezetünket, az idegrendszerünket és elkezdünk majd orvoshoz járni.
Nyugtatókkal, táplálékkiegészítőkkel, fájdalomcsillapítókkal és nem utolsó sorban antibiotikummal tömjük majd magunkat abban a reményben, hogy a tüneteink enyhülnek majd.
És a 2024-es év nem lesz könnyebb, csak azért, mert új. Meg kell értenünk, nem új, hanem a tegnap folyatása. Annak érdekében pedig, hogy az szebb, könnyebb lehessen, ma kell tenni érte.

Kiemelt fotó: Balázs Attila / Facebook