Tavaly az országban több helyen, de a Rábaköz területén is problémát okoztak az elszaporodott darazsak, idén csak reménykedhetünk, hogy erre most nem kerül sor. Több ember orvosi ellátásra szorult, és ezért általánosságban elmondható, hogy védett fajok, eszmei érték ide vagy oda, természetes, ha az emberek, a békés háziméheket leszámítva, védekezni próbálnak ellenük, ha veszélyben érzik magukat, vagy a gyermekeiket.

Vannak az erős irtószerek, de más, környezetkímélőbb alternatív megoldásokat is bevetnek.

Méhész elmondása szerint is sok darázs van, de az elszaporodásuk oka nem ismert.

Nagyon veszélyesek is lehetnek, de mindenképpen tudni kell különbséget tenni a hasznos háziméhek, és a különböző darázsfajták között. Védekezésre vannak bizonyos „koktélok”, ami a darazsakat elintézi, azonban a méhekre nem veszélyes.

Egy üres PET palack tetejére vágjunk, vagy égessünk egy kis lyukat, ahol beférnek. Egy liter vízhez adjunk úgy 20-30 deka cukrot, és 2 deci sörrel bolondítsuk meg. Tegyünk bele egy pici ecetet, arra nem mennek a méhék, így nem kerülnek veszélybe, ám az ártalmas fajokat elintézik. Azt javasolnám, hogy mindenképpen tartsanak otthon allergia elleni gyógyszert, gyerekeknek már szirup formában is lehet kapni, mert sosem lehet tudni mikor, lesz baj.

- mondta a megkérdezett méhész.

Az egészségügyi szakember azt is hozzátette, hogy az emberek nagy része tévesen hiszi azt, hogy allergiás a méhe vagy a darázs csípésére, harapására. Kijelenthető, nem arra allergiások, hanem azokra az anyagokra, amit ezek az állatok összeszednek a természetben. Különböző pollenek vagy permetszerek hatása indít reakciót az emberi szervezetben, ami valakinél enyhébb, valakinél egészen drasztikus. Ilyen például az anafilaxiás sokk is, ami a szervezetidegen anyaggal való reakciója során fellépő súlyos, életet veszélyeztető túlérzékenységi reakció. Ha nagyobb bajt észlelünk, - túlzó viszketést, gombóc érzetet a torokban, fulladást - ne késlekedjünk, azonnal hívjunk mentőt!

Azt is hozzátette, hogy sajnos az átlagos calcium, amire sokan még mindig esküsznek, egész egyszerűen nem hatásos, így semmi esetre se azzal próbájuk megmenti az életünket, és másét sem.

Gyerekeknél kell még nagyon odafigyelni.

Jellemző a szülőkre, hogy azt hiszik, ha a gyereket egyszer megcsípte egy méh vagy darázs, és nem lett baja, akkor megnyugodnak, mert szerintük nem allergiás rá. Ám az első esetnél ez még nem jön ki, a másodiknál dől el.

Ha kezet, lábat ér csípés, az a kellemetlenségek mellett még jobbik eset, ha a lágy szövetet találnak el – nyak, ajkak, szem -, ott szinte pillanatok alatt beállhat az anafilaxiás sokk, ami az életünkbe is kerülhet.

Mindenképpen tartsunk otthon megfelelő gyógyszert, ezekre a legalkalmasabbak az antihisztamin tartamúak, de előtte kérjük ki szakember, orvos véleményét. Olvasóinknak talán hasznos információ lehet, tavaly került be a bizonyos gyors segítségű, életmentő injekció a TB támogatott gyógyszerek listájába, ami szintén egy jó alternatíva lehet.

Fotó: pixabay