A száz évvel ezelőtti Görömbölyt és Miskolcot mutatja be az a kiállítás, ami pénteken délután nyílt meg a Görömbölyi Közösségi Házban. A tálat üveges János gyűjtő festményeit vonultatja föl.

A programon először Borkuti László közművelődési és turisztikai tanácsnok, a terület önkormányzati képviselője köszöntötte a megjelenteket, aki örömét fejezte ki, hogy sokan voltak kíváncsiak arra a kiállításra, amivel voltaképpen megnyílik a görömbölyi kulturális és szabadidős programok sora.

A kiállítást Goda Gertrúd művészettörténész nyitotta meg.

- Az itt látható alkotások dokumentálják a száz évvel ezelőtt állapotokat Görömbölyön és Miskolcon, olyan épületeket, utakat, hidakat láthatunk, amelyek már nincsenek meg, vagy éppen azok hiányát, mert azok még a kép elkészülte idején még fel sem épültek. A képek tehát száz évet ölelnek fel, egészen geometrikus műveket látunk, több figurás kompozíciók társaságában, színes csendéletet – mondta.

Üveges János a frisshirek.hu érdeklődésére elmondta, évek óta gyűjt festményeket, amelyek kezdetben nem csupán miskolci kötődésűek voltak, csak később specializálódott a várost ábrázoló festményekre. A városrészben született, tős-gyökres gyűjtő személyes kedvence is megtekinthető a 67 kiállított mű között, ez pedig Görömböly központi részét ábrázolja

- A tárlat fő képe egy görömbölyi búcsút ábrázol. A festményt egy aukción fedeztem fel, és bár erdélyi búcsú volt akkor a neve, én azonnal ráismertem, hogy Meilinger Dezső alkotása a városrészünket ábrázolja. A kép ráadásul 1931-ben készült, abban az évben, amikor édesapám megszületett. Száz alak van rajta megfestve, és a képre tekintve mindig azt érzem, hogy talán az én őseim is meg lettek ott festve – indokolta a gyűjtő.

A Görömböly és Miskolc a XX. századi festők képein címet viselő kiállítás a Görömbölyi Közösségi Ház nyitvatartási idejében tekinthető meg.

Fotó: Tajthy Ákos