Három év kihagyás után hatodik alkalommal ünnepelték meg az év hétköznapi roma hősét a Budapest Jazz Klubban és a győztes Kovács Richárd dombóvári rendőrhadnagy - tájékoztatott a Roma Sajtóközpont.

Az Aranypánt-díjat 2015-ben azért hozta létre a Roma Sajtóközpont, hogy megmutassa, a romák ugyanúgy helytállnak a hétköznapokban, ahogy bárki más. Dolgoznak a gyárban, a földeken, itthon, külföldön, és a betanított munkától a tudományos kutatásig bármit elvégeznek, amire lehetőségük és szükség van.

Hasonlóak a kínjaik és az örömeik, de a származásukhoz kapcsolódó előítéletek miatt általában sokkal több akadályt kell legyőzniük, mint a többségnek, és az érvényesülés útja gyakran a kisebbségi identitás feladásán, az asszimiláción át vezet. Első alkalommal Horváth József rákkutató kapta a díjat.

Kovács József Hontalan költő mondta: „Homlokomon két aranypánt van, az egyik a magyarságom, a másik a cigány kultúra. Egyikről sem kívánok lemondani.”

Maga az Aranypánt kifejezés is a romák többségének kettős identitását szimbolizálja.

Bár Richárd karrierje meglehetősen nehezen indult, a rendőrtiszti pályától semmilyen akadály nem tudta eltántorítani. A ma már a dombóvári rendőrkapitányságon szolgáló örökös „Mr. Zsaru” mindvégig öntudatos roma ember maradt, aki különdíjas Tudományos Diákkör dolgozatot írt a rendőrségi etnikai profilalkotásról.

Ott állt helyre, hogy ki is vagyok, tudtam, hogy valami dolgom lesz az életben, a sorstársaimmal, a cigány emberekke.

- mondta korábban Richárd a jelölti bemutatkozóban.

Gyermekkorát Kaposvár szomszédságában Nagybajomon töltötte, ahol nagymamájával egy kétszobás, fürdő nélküli vályogházban éltek. A mindennapok kilátástalanságából a testedzés nyújtott számára menekülést, kilépési lehetőséget.

Richárd a rendőri pályán nehezített úton indult, mivel egymás után többször is elutasították a befogadói nyilatkozat iránti kérelmét a helyi rendőrkapitányságon, mivel édesapja, aki nem volt élete része, büntetett előéletű.

Jelenleg is két szakon folytatja tanulmányait, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán Romológia szakán és a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán joghallgató, ahol a tervek szerint jövőre szerzi meg a doktori címet.
Kutatási területe a mélyszegénység és a rendészet szociológia.

A nyertesre 10 jelölt közül lehetett szavazni április 8-ig. Az idei évben Richárd mellett Váradiné Farkas Mária óvodavezető, Rostás Norbert nyugdíjasház vezető és orvostanhallgató, Kamarás Lakatos Katalin történelemtanár, Horváth Vali szociálpolitikus, Herédi Roland borbély, Hegedűs József pedagógus, Dr. Gulyás Klára kulturális antropológus, Dósa László hajléktalanszálló vezető és Balogh Mária gyerekház-vezető voltak a díj várományosai.

Fotó: Roma Sajtóközpont