A tudósítók szerint továbbra is vannak utórengések, nagy a veszélye annak, hogy a megrongálódott épületek is összedőlnek.

Törökországban egyébként egyre nagyobb a felháborodás a laza építési szabályok miatt, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhattak ahhoz, hogy ilyen sok épület kártyavárként dőlt össze. Bár az 1999-es és a 2018-as földrengések miatt szigorítottak az építési előírásokon, ám az időszakonként meghirdetett „építési amnesztiák” felmentést engedtek a szabályok alól. A földrengési zónában egy szakértő szerint akár 75 ezer épület is épülhetett a lazább szabályok szerint.

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök szerint országában a halottak száma elérte a 16 546-ot. Szíriában legalább 3162 halálesetről számoltak be. Ez azt jelenti, hogy a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma megközelíti a 20 ezret.

Az ENSZ megerősítette, hogy segélykonvoj érkezett Szíriába, de további segítségért folyamodik

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár megerősítette, hogy az első ENSZ segélykonvoj megérkezett Szíria északnyugati részébe, de hozzátette, hogy sokkal több segélyre van szükség a lázadók által ellenőrzött területen.

Guterres nyilatkozatában elmondta, hogy a konvoj hat teherautóból áll, amelyek menedéket és más "sürgősen szükséges segélyszállítmányokat" szállítottak.

"További segítség van folyamatban, de sokkal többre, sokkal többre van szükség. Az embereket kell előtérbe helyeznünk"

- mondta.

Szavai azután hangzottak el, hogy a helyi szíriai önkéntes szervezet, a White Helmets csalódottságát üzente a Twitteren, amiért a légi mentéshez szükséges felszerelést nem küldték el a konvojjal.

Az emberek kétségbeesetten keresnek túlélőket, de a remény halványul

Iszkanderunban élők kétségbeesetten szeretnének több túlélőt találni, de a remény halványul - foglalta össze a BBC.

Törökország és Szíria határát hétfő hajnalban rázta meg a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés, amit aztán a déli órákban egy újabb, 7,6-os erősségű földmozgás követett. Magyar mentőalakulatok is dolgoznak a helyszíneken, Törökországban hét csapat van kint, akik szerda estig legalább 27 embert mentettek ki.

Szomorú emberi sorsok, csodás megmenekülések a már-már kilátástalanná váló helyzetben, a reménytelenségben. A mentőkuktyák óriási segítséget jelentenek a mentésben.

72 hours after the disaster, the Turkish rescue team succeeded in saving a 5-year-old girl.#TurkeySyriaEarthquake #Turkey #Syrien #earthquakeinturkey #earthquake #زلزال_ترکیا_وسوريا pic.twitter.com/rqXtESHq9H

— saraqur (@saraqr_61) February 9, 2023

More toxic masculinity ...

In the tragic aftermath of the Turkish quakes, a man does his thing ...

How many feminists do you think are out there helping? pic.twitter.com/xCxjcbYOPc

— Gender Studies for Men (@JohnDavisJDLLM) February 8, 2023

És itt van a mi magyar büszkeségünk, akinek képe bejárta a világsajtót.

Rescue dog looking exhausted, posted by a Turkish student. pic.twitter.com/aeU2I1Dnfy

— adulterated only on twitt*r (@3pointonefor) February 9, 2023

Fotó: EPA/ABIR SULTAN