A Független Eegészségügyi Szakszervezet (FESZ) mindenek előtt a demonstráció alatt is fenntartandó, úgynevezett elégséges szolgáltatásról kíván megállapodni a kormánnyal

– számolt be róla a Népszava.

Miután a FESZ a múlt hét végén nyilvánosságra hozta e sztrájktárgyalási szándékát, Cser Ágnes, a másik egészségügyi szakszervezet elnöke a lapnak azt nyilatkozta, a még 2004-ben elindított sztrájktárgyalási sorozatukat 2020. március 16-án a Covid-19 pandémiára való tekintettel felfüggesztették, de most kérik a folytatását a miniszterelnöktől és a belügyminisztertől.

A szervezet tagsága szerint elfogadhatatlan, hogy a szakdolgozók bérét nem idén januártól, hanem csak júliustól és jövő év márciusától emelik. Ez idén nyárra mindössze 10-20 százalékos növekedést jelenthet, ami az inflációt sem kompenzálja.

Amint azt korábban lapunk, a frisshirek.hu is megírta, felháborodtak a mentődolgozók, hogy elmaradt a várt béremelés.

Arra a kérdésre, hogy most mik a követelései a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének, az elnök most azt válaszolta:

Mi nem a nyilvánosságnak írjuk a leveleinket, hanem az illetékeseknek, melyről a tagjainkat és tisztségviselőinket érdemben tájékoztatjuk országosan.

Cser Ágnesnél aznap érdeklődött a lap, amikor a vele korábban is együttműködő Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) a sztrájktárgyalás folytatását kezdeményező levelét megkapta a Belügyminisztérium. Ezt a belügyi tárca sajtóosztálya is megerősítette azzal, hogy folyamatosan egyeztet az egészségügyi szakmai kamarákkal, az ágazati szakszervezetekkel.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, a Magyar Orvosi Kamara február 4-én rendkívüli küldöttgyűlést tart, hogy eldöntsék, milyen nyomásgyakorlási eszközzel éljenek „a szakmai és egzisztenciális érdekeik megvédése érdekében”.

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán