2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -2o - -1o
Az ország 19 megyéjében

A Belvárosi Főplébánia plébánosa: istenpártiak és emberszeretők vagyunk

frisshirek.hu, 2023. január 24. - 15:18
A Belvárosi Főplébánia plébánosa: istenpártiak és emberszeretők vagyunk

Idén ünnepli alapításának 975. évfordulóját a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia, ez nem a templom korát jelzi, hanem azt, hogy 1048 óta létezik itt folyamatosan keresztény közösség, "élő kövekből élő szentély" - hangsúlyozta az évfordulós eseményekről tartott keddi sajtótájékoztatón Osztie Zoltán plébános.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Közösségük ebben az évben az alapítás mellett megemlékezik arról is, hogy a templom főoltára 1948-ban készült el, valamint szintén 75 esztendeje hangzott el ott Mindszenty József bíboros beszéde. A bíboros akkor úgy fogalmazott, ez a közösség "elbeszél, tanít és végül elvezet az örök élet felé" - idézte fel Osztie Zoltán. A plébános a tanítással kapcsolatban kiemelte:

mindenre megvan a válasz az egyházban, a társadalom összes mai kérdésére.
Egy istentelenné lett világban, amely megtagadja keresztény gyökereit, mi vagyunk a remény letéteményesei, istenpártiak és emberszeretők vagyunk, a jövőbe tekintünk, Krisztus követségében járunk

- fogalmazott Osztie Zoltán. Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, a templom zeneigazgatója kifejtette: a főplébánia zenei múltjához méltó, színes ünnepi programokat igyekezett összeállítani, úgy, hogy azok minél szélesebb kört tudjanak megszólítani, például kilenc tematikus koncerten felcsendül a Liszt-életmű. Aranyossy Mihály turizmusért és kulturális eseményekért felelős helyettes gondnok arról beszélt,

az emlékév eseményei három mérföldkő köré csoportosulnak:
  • a Molnár C. Pál által alkotott főoltárt a festő születésnapján, április 28-án ünneplik majd,
  • a 975 éves plébánia négynapos búcsúja augusztus 12-től 15-ig tart,
  • Mindszenty József bíboros beszédét pedig november 3-án idézik fel.

A tájékoztatóra készült sajtóanyag szerint az említett fő programok mellett szerveznek számos előadást, zarándoklatot és lelkigyakorlatot, orgonafelvételeket adnak ki CD-n, lesz jótékonysági hangverseny az energiaválság károsultjaiért, filmvetítés, valamint könyvbemutató is.

Az eseménnyel kapcsolatban a kerület polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter egy nemzeti lobogót is átadott az egyházközség plébánosának.

A belvárosiak közösségének fontos pillérét alkotja [a plébánia], legutóbb a háborús helyzet miatt Rahó testvérvárosunk megsegítésére indított adománygyűjtésben tapasztalhattuk meg nagylelkűségüket, példás összefogásukat. A cselekvő közösség erejét hirdeti a gyülekezetnek otthont adó templomépület lenyűgöző rekonstrukciója is – amelyhez nagy örömünkre Belváros Önkormányzata is hozzájárulhatott –, a megújítást a közelmúltban az építész szakma nívódíjjal ismerte el

- ismertette bejegyzésében a kerületvezető.

A kiemelt kép forrása: a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Facebook-oldala