A németországi Lützerath térségében fekvő szénbánya bővítése ellen tiltakozókat, köztük Greta Thunberg ismert svéd aktivistát is erőszakkal távolította el a helyszínről szombaton a német rendőrség. A bánya bővítése érdekében a települést a szövetségi kormány jóváhagyásával a földdel tennék egyenlővé.

Az ügy pikantériája, hogy a német kormánykoalícióban részt vevő zöldek által delegált gazdasági miniszter, Robert Habeck is támogatja Lützerath lerombolását, mivel az energiabiztonság fenntartása érdekében álláspontja szerint szükség van a település alatt található szénkészletre. Eközben a zöld párt németországi szavazói közül számosan a tüntetők soraiban demonstrálnak a település fennmaradása érdekében - írta a Frisshirek.hu.

Thunberg aktivistákkal együtt tiltakozott, hogy megakadályozzák az elhagyatott Lützerath falu lerombolását egy szénbánya bővítése miatt. A rendőrség a Reutersnek elmondta, hogy az aktivista egy olyan csoport tagja volt, amely a Garzweiler 2 bánya párkánya felé rohant, ez pedig veszélyes.

Egyelőre nem tudható, hogy mi lesz Thunberggel vagy a csoporttal, amellyel együtt letartóztatták. A tüntetés szervezői szerint körülbelül 35 ezren vettek részt szombaton, a rendőrség szerint ez a szám inkább a 15 ezret közelíti.

Németország ígéretet tett arra, hogy 2030-ig fokozatosan kivonul a széntüzelésből. Lützerath várhatóan az utolsó falu lesz, amelyet a garzweileri lignitbánya miatt lerombolnak.

A falu, amely az RWE energiavállalat tulajdonában volt, miután a lakosság elhagyta, várhatóan a lignitbánya utolsó lebontása lesz. Az energiacég szerint már ezen a télen szükség van a falu alatti szénre.

Fotó: EPA/RONALD WITTEK