A Kelet- és Közép-Európai Hidrogén Busz Roadshow keretében a Toyota CaetanoBus hidrogén üzemanyagcellás autóbusz 2023. január 16. és 18. között közlekedik demonstrációs jelleggel Pakson, melyet az utasok ingyenesen vehetnek igénybe az 1-es vonalon - tájékoztatott Szabó Péter, Paks polgármestere.

A megvalósuló CEE Hidrogén Busz Roadshow egyetlen magyar résztvevője a Paksi Közlekedési Kft., ami a politikus szerint nem véletlen, hiszen az országban kiemelkedő a város „zöld” helyi közösségi közlekedése.

A portugál CaetanoBus a Toyota tüzelőanyag-cellás hajtásrendszerével szerelt moddellje Szlovéniát, Horvátországot, Csehországot és Szlovákiát követően érkezett Magyarországra - írta korábban a magyarbusz-info portál.

2012 óta Európában több mint 300 hidrogénhajtású autóbuszt helyeztek üzembe, s évről-évre növekszik az ilyen hajtásmóddal szerelt buszok aránya az öreg kontinensen forgalomba állított alternatív hajtású modellek között; míg 2020-ban 47, addig tavaly előtt ennél 236%-kal több hidrogénbusz kezdte meg szolgálatát.

A hidrogénbuszok európai elterjesztését célzó, uniós finanszírozású JIVE 2 program (Joint Initiative for Hydrogen Vehicles Across Europe) alapvető célja, hogy támogassa az üzemanyagcellás autóbuszok népszerűsítését az európai közlekedési hatóságok és üzemeltetők körében.

Maga a tesztjármű a modell 12 méter hosszú kiviteléből került ki, melyben a japán cégóriás, a Toyota üzemanyagcellás hajtásrendszerét alkalmazza a gyártó. A típus a gyártó közlése szerint több, mint 400 kilométert képes megtenni az üzemanyagtartályok egyszeri feltöltésével, tüzelőanyag-fogyasztása 6 kg/100 kilométer.

Fotó: Szabó Péter Facebook-oldala