Közölték, hogy Magyarországon 63 felsőoktatási intézmény működik: államiak, egyháziak, magánintézmények és alapítványi modellváltó egyetemek.

Az MRK elnöksége elfogadhatatlannak tartja, hogy bármilyen természetű és jellegű politikai vita a magyar egyetemisták és egyetemi oktatók részvételét korlátozza az EU oktatási, mobilitási és kutatási együttműködési programjaiban.
A részvételi lehetőség ezen programokban kivétel nélkül minden uniós ország valamennyi egyetemi hallgatója és oktatója, kutatója számára egyformán elérhető kell, hogy legyen

– olvasható a közleményben.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt, az Európai Bizottság döntése szerint azon hazai egyetemeknél, amelyek alapítványi fenntartásba kerültek, ideiglenesen felfüggesztik az Erasmus+ hallgatói csereprogramban való részvételt, valamint a Horizont nevű tudományos együttműködésben sem kaphatnak ideiglenesen uniós forrásokat az érintett felsőoktatási intézmények.

Mint megírtuk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ügy kapcsán arról beszélt, hogy az Európai Bizottságon a hungarofóbia újabb tünetei kezdenek megjelenni. A Demokratikus Koalíció (DK) pedig ma bejelentette, hogy az Országgyűlés kulturális bizottságának összehívását kezdeményezi.

Illusztrációs fotó: Pixabay