2023 első negyedévében a hazai munkáltatók 32 százaléka tervezi csökkenteni munkaerő-állományát, miközben csupán 22 százalékuk jelez előre bővítést. A legnagyobb arányú létszámcsökkenés földrajzi bontásban az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon, míg szektorális bontásban a kommunikációs szolgáltatások, illetve a alapanyag- és feldolgozóipar területén várható - írta meg a ManpowerGroup negyedéves felmérést a Pénzcentrum.

39 ezer munkáltató bevonásával világszerte 41 országban
készítették azt a felmérést, amelyben idehaza 508 főt kérdeztek meg reprezentatív kutatás keretén belül az idei első három hónapra vonatkozó munkaerő-felvételi szándékaikról.

A válaszokból az derült ki, hogy a Nettó Foglalkoztatási Mutató (NFM) -8 százalékos átlagos értéket ért el, amely a legalacsonyabb az elmúlt 10 év alatt a koronavírus-járvány pesszimizmusát is alulmúlva. Az előző negyedévhez képest 3, míg tavaly ilyenkorhoz képest 26 százalékkal kevesebb.

A negatív munkaerő-felvételi trend ellenére a piacon nem érzékelhető tömeges elbocsátás. Ez csupán bizonyos területeken jellemző, egyes szakmákban ugyanakkor továbbra is munkaerőhiány van. Arra számítunk, hogy a munkaerőpiac dinamikája lelassul: mind a cégek, mind a munkavállalók kivárnak ahelyett, hogy új lehetőségek után néznének. A cégek oldalán továbbra is komoly bizonytalanság érzékelhető: a recesszió lehetősége ebben az időszakban óvatosságra készteti őket

– nyilatkozta Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója. A csökkenés mellett a hazánk régióin belüli különbségek is nőttek. Az NFM a következőképpen oszlik meg:

  • Észak-Alföldön volt a legalacsonyabb az NFM, itt -35 %-ot ért el, azaz jóval több elbocsátást tartanak valószínűnek, mint felvételt.
  • Észak-Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet, -24 %-os NFM-mel,
  • Dél-Dunántólon -16 %-os szám jött ki,
  • Nyugat-Dunántól már közelített az átlaghoz -9 %-os adattal,
  • a Dél-Alföldön ezzel szemben egyedüli inkább felvételekre számítanak, ezért +3 %-os lett a mutató.

A gazdaság különböző szektoraiban is eltérő képet kapunk a várakozásokról, ahogy arról Fehér Tamás is beszélt.

  • a pénzügyi és ingatlanvilágban inkább felvételeket tartanak valószínűnek, +10 % lett az NFM,
  • az IT szektor is +2 %-ot mutat,
  • legpesszimistábban a kommunikációs szolgáltatások területén, ott -16 % lett a mutató,
  • de nem sokkal rózsásabbak a várakozások az alapanyag- és feldolgozóiparban, a -12 %-os NFM-mel.

A többi szektorban is inkább a létszámleépítés felé billent a mérleg. Ezeken kívül meghatározó volt a válaszok tükrében az adott cég mérete is. Minél kisebb volt egy cég, annál nagyobb valószínűséggel tervez létszámcsökkentést. A 10-nél kevesebb főt foglalkoztató mikrovállalkozások csaknem fele, 44 %-a számol szűkítéssel, míg 250 fő feletti cégeknek csak a 27 százaléka tervez elbocsátásokat. Így az NFM egyedül a 50 főnél többet foglalkoztató vállalatoknál lett pozitív, miközben a 10 fő alatti mikro-knál -20 %-os lett a mutató.

Nemzetközi összevetésben sem állunk jól. A globális Nettó Foglalkoztatási Mutató összességében pozitív, és 23 százalékon áll, igaz, 6 százalékkal ez is csökkent a három hónappal ezelőtti szinthez képest.
Ehhez képest hazánkon kívül csak Lengyelországban jött ki negatív szám,

de ott is jóval magasabb, mint nálunk, -2 %-osra. A sort Panama (39%) és Costa Rica (35%) és Kanada (34%) vezeti, míg Európába érve Ausztria és Törökország (29-29 %), de nincs nagyon elmaradva Finnország és Franciaország sem (27-27 %).

A kiemelt kép forrása: unsplash.com